Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Ve Vatikánu vznikají sprchy i holičství pro lidi bez domova

Datum publikace2. 2. 2015, 13.09
TiskTisk

První věc, kterou chceme, je dát člověku důstojnost, komentuje vznik nové služby papežský almužník Mons. Konrad Krajewski.

Vatikán: Po sprchách, které pro lidi bez domova nechal pod Berniniho kolonádou ve Vatikánu vybudovat papežský almužník Mons. Konrad Krajewski, přichází další služba: holičství pro chudé. Do projektu, který bude spuštěn 16. února 2015, se zapojí profesionální holiči i studenti.

„První věc, kterou chceme, je dát člověku důstojnost. Člověk, jenž nemá možnost se umýt, je společensky odmítnutý, a všichni víme, že člověk bez domova nemůže přijít na nějaké veřejné místo jako např. do restaurace nebo kavárny a využít tamějších služeb, protože mu bývají odepřeny.“ Takto komentuje již první počin pro lidi bez domova – vybudování sprch na Svatopetrském náměstí – Krajewski. Právě on zastává funkci papežského almužníka, tedy „prodloužené ruky“ papeže, která má nést „něhu chudým, vyděděným a vyloučeným.“

Jak uvedl Krajewski na webu Messaggero di Sant´Antonio, papež mu osobně přikázal, aby stále chodil mezi chudé. „Nechci tě vidět za psacím stolem, ten můžeš klidně i prodat,“ řekl údajně při té příležitosti František.

Možnost ostříhání vlasů a vousů má lidem bez domova zajistit další službu, k níž mají obvykle jen obtížný přístup. Potřebné vybavení pro provoz holičství se již podařilo zajistit, k dispozici je nyní i mnoho dobrovolníků: Dva z katolické organizace UNITALSI, další jsou studenty posledního ročníků školy pro holiče v Římě. Služba bude v provozu od 16. února každé pondělí, kdy mají kadeřnictví v Římě zavřeno.

Vatikánské budovy nechal pro chudé přebudovat také např. Jan Pavel II., který otevřel v blízkosti Kongregace pro nauku víry dům sester Matky Terezy. Oba následující papežové tento dům již navštívili.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou