Lupa
Obsah Obsah
Portál

Den modliteb a reflexe v boji proti obchodu s lidmi

Datum publikace3. 2. 2015, 17.57
TiskTisk

Zapal světlo proti obchodu s lidmi. Takové je téma celosvětové připomínky fenoménu moderního otroctví, kterou na neděli 8. února 2015 vůbec poprvé vyhlásily různé instituce katolické církve. Akce byla dnes (3. února 2015) představena ve Vatikánu.  Česká biskupská konference vytvořila k události facebookovou kampaň.

Celosvětová připomínka nazvaná také 1. Mezinárodním dnem modlitby a reflexe v boji proti obchodu s lidmi chce upozornit na problematiku této formy moderního otroctví.

Navazuje tak na deklaraci, v níž se v prosinci 2014 patnáctka představitelů světových náboženství včetně papeže Františka zavázala, že se zasadí, aby do roku 2020 vymizel fenomén otroctví. Již o rok dříve papež uvedl, že „obchod s lidmi je zločinem proti lidskosti. Musíme spojit síly, abychom osvobodili oběti a zastavili tento stále agresivnější zločin, který ohrožuje – kromě jednotlivců – také základní hodnoty společnosti, mezinárodní bezpečnost a spravedlnost, stejně jako ekonomii, rodinná pouta a samotné sociální soužití“. (12. prosince 2013).

Na webové stránce http://a-light-against-human-trafficking.info naleznou zájemci podněty k přemýšlení nebo modlitbě, stejně jako některé živé příběhy. Symbolicky zde také mohou zapálit svíci na znamení toho, že se připomínky účastní. Česká biskupská konference připravila k akci také facebookovou kampaň.

„Hovořit se ženou, která podstoupila násilí, která nemá svobodu, na níž neustále dohlížejí pasáci, znásilněnou, koupenou a prodanou a donucenou k mlčení… a sdílet s ní její pocity, strachy, je něco nepopsatelného. Je to dotýkat se rukama fenoménu obchodu s lidmi,“ uvedla během úterní tiskové konference ve Vatikánu řeholní sestra Valeria Gandiniová, která se na Sicílii věnuje prostitutkám. „Vzpomínám na Lucy, přinucenou osmkrát k potratu. Měla strach, protože viděla krev tekoucí z kohoutku. A komu to mohla říci? Poznala jsem ženy, které zešílely, jako Edith. Ta viděla muže, jak za ní lezli oknem, a křičela o pomoc. Gala zase stále opakovala: Sestro, nikdo nemůže pochopit ten stud a strach, jaký zakouším, když stojím nahá na ulici“.

Jak uvádí Ministerstvo vnitra ČR, podle mezinárodních studií je ročně obchodováno se 700 tisíci až 2 miliony osob, přičemž s 300 až 500 tisíci osobami je každoročně obchodováno v rámci Evropy. Roční zisky jsou odhadovány na 31,6 miliard dolarů, které řadí obchod s lidmi mezi nejvýnosnější formy mezinárodního organizovaného zločinu. Uvedené zisky jsou srovnatelné s příjmy z obchodu s drogami nebo zbraněmi.

Podle poslední Zprávy o stavu obchodování s lidmi v ČR bylo v naší zemi nejvíce obětí evidováno v Praze, dále Libereckém a Královéhradeckém kraji. Nejčastějšími formami zůstávají obchodování s lidmi za účelem sexuálního či pracovního vykořisťování.

Mezinárodní den modlitby a reflexe v boji proti obchodu s lidmi vyhlásila Papežská rada pro pastoraci migrantů, Papežská rada Iustitia et Pax a představitelé řeholníků a řeholnic. Za datum je zvolena památka svaté Josefíny Bakhity, súdánské otrokyně, která se později stala řeholnicí.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou