Lupa
Obsah Obsah
Portál

Ocenění pro zakladatele chebské hospice faráře Petra Hrušku

Datum publikace4. 2. 2015, 18.32
TiskTisk

Řád milosrdných bratří uděluje každoročně cenu Celestýna Opitze za křesťanskou péči o nemocné a potřebné. Jedním ze dvou laureátů této ceny za loňský rok se stal také chebský farář a nemocniční kaplan Petr Hruška. Ten je jedním ze zakladatelů Hospice sv. Jiří v Chebu.

Cheb: Petr Hruška byl nominován za dlouholetou pomoc mnoha lidem a za své zásluhy o rozvoj farnosti, která je díky němu otevřená široké veřejnosti, včetně nevěřících. Před čtyřmi lety byl jmenován místním farářem a zároveň ředitelem Farní charity. Slouží také jako duchovní u nemocných ve zdravotnických zařízeních v Chebu a jeho okolí. Je spoluzakladatelem obecně prospěšné společnosti Hospice sv. Jiří v Chebu, jediného mobilního hospice pro nevyléčitelně nemocné v Karlovarském kraji. Na cenu Celestýna Opitze byl nominován chebskými farníky.

Celestýn Opitz, podle něhož je cena milosrdných bratří pojmenována, byl milosrdný bratr, který v roce 1847 v pražské nemocnici milosrdných bratří (dnes Nemocnice Na Františku) jako první v Evropě provedl operaci v narkóze. Ušetřil tak své pacienty mnohdy nesnesitelných bolestí. Cena Celestýna Opitze tak má symbolizovat hluboký vztah k nemocným. Více na www.milosrdni.cz.

(ilustrační foto: podobizna C. Opitze)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou