Lupa
Obsah Obsah
Portál

Děti potřebují nalézt otce, který je očekává, řekl František

Datum publikace5. 2. 2015, 12.24
TiskTisk

Během středeční (4. února 2015) generální audience pokračoval papež František v úvahách nad tématem otcovství.

Vatikán: Dobrý otec umí dítě očekávat a umí i z hloubky srdce odpustit, uvedl papež František při středeční (4. února 2015) generální audienci, během níž pokračoval v promluvách o rodině.  Tyto promluvy jsou přípravou na podzimní zasedání biskupské synody. Zatímco minulou generální audienci věnoval římský biskup tématu nepřítomných otců, dnes zdůraznil pozitivní aspekty otcovství.

Podle papeže je pro otce velkou útěchou, pokud předají dětem „to, na čem v životě opravdu záleží“, tedy moudré srdce: „Tento otec neříká: ´Jsem na tebe hrdý, protože jsi stejný jako já a protože opakuješ věci, které říkám a dělám já.´ Nikoli. Říká něco mnohem důležitějšího, co bychom mohli tlumočit následovně: Budu šťastný, kdykoli uvidím, že jednáš moudře, a budu pohnut, uslyším-li tě mluvit správně.“

Zásadní pak podle Františka je, aby otcové byli v rodině přítomní. To však neznamená, že mají být „kontrolory“ svých dětí, neboť takový postoj nenechává druhého růst. „První nutností je tedy přítomnost otce v rodině. Aby byl nablízku manželce, sdílel všechno: radosti i bolesti, námahy a naděje. Aby byl nablízku dětem, když vyrůstají, hrají si a snaží se, když jsou lehkovážné a úzkostlivé, když se vyjadřují a jsou zamlklé, když se osmělují a obávají, když udělají chybný krok a nalézají novou cestu. Otec musí být přítomný vždycky,“ uvedl římský biskup.

Podle Františka umí dobrý otec také dítě trpělivě očekávat a odpustit mu. Příkladem je otec z podobenství o Marnotratném synu. „Jaká důstojnost a něha je v očekávání onoho otce, který stojí na prahu domova a čeká, že se syn vrátí! (…) Děti potřebují nalézt otce, který je očekává, když se vracejí po svých ztroskotáních. Dělají sice všechno, aby to nemusely připustit a dát najevo, ale potřebují jej.“ uvedl papež. To však neznamená slabost: Dobrý otec umí napomenout, aniž by však dítě ponížil.   

(ilustrační foto: CNA / Kyle Burkhart)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou