Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Facebookový Dialog o víře s kardinálem Dukou

Datum publikace5. 2. 2015, 23.44
TiskTisk

Ve dnech 23. dubna až 7. května 2014 proběhlo výzkumné kvantitativní šetření na území České republiky s názvem Náboženství a víra, které iniciovala společnost Proximity Prague společně s výzkumnou agenturou Ipsos.

Praha: Ojedinělý průzkum, který vznikl na základě zadání soukromé společnosti, zaujal i náboženské představitele. Kardinál Dominik Duka přislíbil, že se k průzkumu bude opakovaně vracet (http://www.dominikduka.cz/vyjadreni/52-obyvatel-ceska-se-nekdy-modlilo/). „Neustále hovoříme o aktivních věřících, nebo o těch, kteří se k náboženství staví odmítavě. Trochu ale zapomínáme, že je tu většina obyvatel, která se k náboženství nevyslovuje, přestože k němu má evidentní vztah“, dodává k výsledkům nedávného  průzkumu kardinál Duka s poukazem na výsledky sčítání lidu 2011. V něm se totiž téměř polovina obyvatel odmítla k otázce na vlastní náboženské preference vyjádřit (http://www.czso.cz/csu/2014edicniplan.nsf/t/82002D348D/$File/17022014a01.pdf).

Snaha o navázání kontaktu s touto „mlčící polovinou“ národa vedla kardinála Duku k myšlence zahájení originálního dialogu, za pomoci moderních technologií. „Každých čtrnáct dní bych chtěl na svém facebookovém profilu uveřejnit jednu krátkou otázku či úvahu o vnímání náboženství našimi spoluobčany a na základě diskuze, která se pod příspěvkem rozvine poté sepsat v odpovědi blog“. První příspěvek byl na facebookkovém profilu pana kardinála uveřejněn 5. února 2015 (http://www.facebook.com/photo.php?fbid=927852510588766&set=a.104271129613579.3106.100000920776967&type=1&theater) a věnuje se otázce desatera.

Kardinál Duka je na sociálních sítích dlouhodobě aktivní: kromě svého facebookového profilu (http://www.facebook.com/dominik.duka.3) provozuje také své webové stránky (www.dominikduka.cz), spolupodílí se na twitterovém účtu (http://twitter.com/apha_cz) a pravidelně píše blogy na serveru Aktuálně.cz (http://blog.aktualne.cz/blogy/dominik-duka.php). Cyklus příspěvků bude trvat tak dlouho, dokud o něj budou mít diskutující zájem, Arcibiskupství pražské by ale rádo cyklus dialogu udrželo až do květnových Dnů víry (http://dnyviry.evangelizace.cz/), které by měly představit život místní církve a víru v Boha širší veřejnosti.

(Autor: Josef Nerušil, Odbor vnějších vztahů Arcibiskupství pražského)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou