Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Parl. shromáždění Rady Evropy: Nediskriminujme křesťany

Datum publikace5. 2. 2015, 14.44
TiskTisk

Rezoluci nazvanou Boj proti netoleranci a diskriminaci v Evropě se zvláštním zaměřením na křesťany schválilo Parlamentní shromáždění Rady Evropy 29. ledna 2015.

Štrasburk: Náboženská svoboda je jedním ze základů demokratické společnosti, v Evropě je však někdy omezována. Uvádí to Parlamentní shromáždění Rady Evropy ve své rezoluci nazvané Boj proti netoleranci a diskriminaci v Evropě se zvláštním zaměřením na křesťany. Dokument schválilo shromáždění 29. ledna 2015 počtem 67 kladných hlasů, 2 záporných, 15 členů se zdrželo hlasování.

„V minulých letech byly zaznamenány četné skutky nepřátelství, násilí a vandalismu proti křesťanům a jejich bohoslužebným místům, avšak tyto skutky jsou často přehlíženy národními autoritami. Vyjadřování víry je někdy nespravedlivě omezováno národními zákony a strategiemi, jež nedávají prostor náboženským přesvědčením a praktikování,“ začíná dokument, který předložila skupina dvaceti politiků.

Parlamentní shromáždění proto vyzývá členské státy k opatřením, které mají chránit náboženskou svobodu: „Svoboda myšlení, svědomí a náboženství je chráněna čl. 9 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv a je považována za jeden ze základů demokratické a pluralitní společnosti,“ uvádí členové shromáždění.

Mimo jiné dokument vyzývá k podpoře kultury tolerance a soužití. Na pracovišti má být chráněna svoboda svědomí zaměstnanců při zajištění přístupu k službám stanoveným zákonem a práva ostatních nebýt diskriminováni.

Rodiče dále mají mít právo poskytovat dětem vzdělání v souladu se svým náboženským a filosofickým přesvědčením. Dětem má být garantováno právo na vzdělání kritickým a pluralitním způsobem.

Křesťanům má být umožněno se plně účastnit veřejného života. Zajistit se má také jejich svoboda projevu, shromažďování, stejně jako možnost publikovat a užívat náboženskou literaturu.

Dokument odsuzuje jakékoliv násilí, diskriminaci a netoleranci vůči náboženským skupinám. Členské státy jsou vyzvány k důkladnému vyšetřování podobných útoků, aby se tak zabránilo pocitu beztrestnosti pachatelů.

Parlamentní shromáždění RE se také obrací na média, která povzbuzuje, aby se vyhnula negativním stereotypům a předsudkům vůči křesťanům, podobně jako vůči jakékoliv jiné skupině.

Plné znění rezoluce naleznete na stránkách Parlamentního shromáždění Rady Evropy.

(foto: Wikimedia Commons / Boston9)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou