Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Videochat s handicapovanými: Každý máme v sobě poklad

Datum publikace6. 2. 2015, 15.18
TiskTisk

Máš tablet? Jak se vypořádáváš s těžkostmi? Chtěl bych si zahrát fotbal a dát gól. I takové věty zazněly během videochatu papeže Františka s handicapovanými studenty projektu Scholas Occurrentes (překl. Nápadité školy). Papež František hovořil se sedmi mladými lidmi z různých kontinentů téměř dvacet minut.

Vatikán: „Ve vás všech je skříňka a uvnitř je poklad. Vaší prací je otevřít skříňku, vytáhnout ven ten poklad, nechat ho růst, dát ho ostatním a přijmout poklad ostatních. Každý z nás má uvnitř poklad. Jestliže ho necháváme zavřený, zůstane schovaný. Jestliže ho sdílíme s ostatními, poklad se násobí těmi poklady, jež pochází od ostatních,“ řekl papež František během videochatu s handicapovanými mladými lidmi ve čtvrtek 5. února 2015.

Skrze Google Hangout se na Františka obrátila nevidomá Isabel z Madridu, Elvira e Alicia, které mají Downův syndrom, dále neslyšící Manoj z Indie. Pedro z Brazílie trpí nemocí, díky níž mu zakrněly některé končetiny. Isaias ze Spojených států má pak těžkosti s učením. Všichni chodí do škol, které jsou zapojeny do Scholas Occurentes: Tato síť podporuje vzdělávání, zejména pak pro znevýhodněné studenty, skrze spolupráci v různých oblastech (např. umění, sport, technika). Projekt, který podnítil František, když byl arcibiskupem Buenos Aires, má přispívat k setkávání lidí a překonávání bariér, mezi něž může patřit i zdravotní postižení. V současnosti je do projektu zapojeno 400 tisíc škol po celém světě.

Videochat se týkal nejrůznějších témat. Pedro vyjádřil naději, že dostane protézu, která mu umožní jezdit na kole a hrát fotbal. „Co uděláš, když ti dají gól?“ ptal se jej Bergoglio. „Budu šťastný, že můžu hrát a být se svými přáteli,“ odpověděl chlapec.

Alice řekla, že má rána film. Papeže se zeptala, jestli rád stahuje obrázky na počítač. „Chceš slyšet pravdu?“ odpověděl František. „Neumím to vůbec s přístroji, neumím zacházet s počítačem. Je to ostuda, že?“

Isaias se papeže zeptal, jak překonává těžkosti. „První věc je se nerozčílit. Potom najít způsob, jak těžkost překonat. A jestli ji nemůžu překonat, tak vytrvat, abych měl možnost ji zdolat. My jsme schopní ji překonat. Potřebujeme jenom čas, porozumění a odvahu, beze strachu,“ řekl Bergoglio.

Manojovi pak papež zdůraznil krásu vytváření mostů, jako to dělají Scholas Occurrentes: „Když se sdílíte, dáváte to nejlepší, co je ve vás, a přijímáte od druhých to, co mají v sobě.“

Videochat se konal v závěru čtyřdenního mezinárodního kongresu o Scholas Occurrentes.

 

Zde bude JS kód
VIDEO: Videochat papeže Františka se studenty.
Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou