Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Alternativa k valentýnské komerci

Datum publikace9. 2. 2015, 15.54
TiskTisk

Bájný Vyšehrad a hanácký Dub nad Moravou – místa, kde se mohou mladé páry, snoubenci i manželé letos zúčastnit v den sv. Valentina poutí zamilovaných. Již v pátek 13. února však můžete zamířit na valentinskou pouť k sv. Michalovi do Brna. Naopak na neděli 15. února vás na pouť zvou do západočeských Novosedlic.

(AKTUALIZOVÁNO 10. 2. 2015, 14.09) Den patrona zamilovaných se nemusí nutně nést v duchu útoků na obchody s dárky. V Čechách i na Moravě se mohou lidé připravující se na manželství (i lidé, kteří v něm již kratší či delší dobu žijí) účastnit různých duchovních programů k prohlubování vzájemné lásky.

BRNO: ZA SV. VALENTINEM JIŽ V PÁTEK 13.

V pátek 13. února 2015 od 18.30 hodin bude v kostele sv. Michala v Brně na Dominikánském náměstí již čtvrtá Pouť ke svatému Valentinovi. Program zahájí bohoslužba  s tematickou promluvou ředitele Sekce pro  mládež ČBK P. Jana Balíka.

Po ní bude následovat modlitba ke sv. Valentinovi u jeho obrazu v kostele a možnost otázek či diskuze.

ČECHY: POUŤ ZAMILOVANÝCH KE SV. VALENTINU (V MINULOSTI POD NÁZVEM POUŤ SNOUBENCŮ) - PRAHA, VYŠEHRAD

14. února 2015 bude mezi devátou a patnáctou hodinou probíhat v prostorách vyšehradské kapituly (K rotundě 10, Praha 2 Vyšehrad) celodenní rekolekce pro předem přihlášené snoubence. Povede ji P. Antonín Dabrowski OFM. Ve vyšehradské bazilice sv. Petra a Pavla, kde jsou uloženy nedávno nalezené ostatky sv. Valentina, bude od 15.30 mše svatá celebrovaná Mons. Alešem Opatrným, Th. D.

Zváni jsou všichni, kdo chtějí hlouběji uvažovat o vzájemné lásce, prosit za dobrá rozhodnutí při volbě partnera, děkovat za dar lásky či modlit se za budoucnost rodiny. Organizátoři vyzývají: „Přijďte i vy, kterým leží na srdci život vašich dětí a vnoučat v láskou naplněném manželství.“

Ke svatému Valentinu proudí „ti, co spolu chodí“ od roku 2003. Rok předtím byla zcela náhodně objevena ve starém kapitulním depozitáři relikvie sv. Valentina, kterou z Itálie zřejmě získal již císař Karel IV. Na jedné z hlavních římských ulic, na Via Flaminia, stála totiž již ve 4. století bazilika, která ostatky sv. Valentina uchovávala.

MORAVA: POUŤ ZAMILOVANÝCH – DUB NAD MORAVOU

Láska je dar pro druhého“ je téma Pouti zamilovaných v Dubu nad Moravou, kde bude v poutním kostele Očišťování Panny Marie (kde se nachází mj. oltář sv. Valentina) 14. února ve 14.00 zahájen program, čítající manželská svědectví, aktivity i promluvu „O zasnoubení a manželství“ P. Karla Skočovského, který bude od 17.00 rovněž celebrovat mši svatou. V souladu s rčením „láska prochází žaludkem“ se na konec setkání chystají zvěřinové hody z místní farní kuchyně.

Akce jsou organizovány v rámci Národního týdne manželství (9.–16. února 2015), jehož letošním mottem je „Šťastně až do smrti? Není to jen pohádka? Jak mít vztah, který vydrží…“ Jeho cílem je inspirovat české páry k tomu, aby se nenechaly odradit a hledaly cestu k upevnění dlouhodobého trvalého vztahu.

NOVOSEDLICE: PŘIJĎTE NA POUŤ DO KOSTELA SV. VALENTINA

Srdečně Vás zveme i do kostela sv. Valentina v Novosedlicích. Slavnostní potní mše zde bude sloužena dne 15. února 2015  od 10 hodin. Hlavním celebrantem je litoměřický biskup Jan Baxant.

Sv. Valentin z Terni byl biskupem, který zemřel mučednickou smrtí ve 3. století. Císař Markus Aurelius Claudius zvaný Germanikus (268-270) tehdy zrušil manželství, protože ženaté muže nepovažoval za dobré válečníky. Valentin i přes zákaz prý tajně oddával na území Říma zamilované páry a navíc mužům radil, aby neopouštěli své ženy a neodcházeli do válek. Claudius proto Valentina nechal dne 14. února 269 popravit. Do konce 70. let jeho jméno nebylo uvedeno v celocírkevním liturgickém kalendáři. Dnes ovšem patří k velmi známým světcům už i u nás.

Pro detailnější informace o programu a možnosti přihlašování navštivte tyto stránky: www.apha.cz/cpr, http://www.rodinnyzivot.cz/?q=node/5.

(autorka: Marie Štěpánová, foto: Štěpán Rek - Člověk a víra)

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou