Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vatikán představil homiletický direktář

Datum publikace10. 2. 2015, 14.51
TiskTisk

Příprava na kázání je úkolem tak důležitým, že je mu třeba věnovat delší čas studia, modlitby, reflexe a pastorační tvořivosti, zaznělo na tiskové konferenci, během níž byl představen nový dokument pro kazatele.

Vatikán: „Homilie nemůže být zábavnou podívanou, neodpovídá logice mediálních vystoupení, ale má liturgickému slavení dodávat vroucnost a význam.  Je to osobitý žánr, poněvadž jde o kázání v rámci liturgického slavení.“ Tato slova papeže Františka zazněla na úterní (10. února 2015) tiskové konferenci, během níž byl představen homiletický direktář. Dokument publikovaný v závěru loňského roku má pomoci biskupům, kněžím a jáhnům zlepšit službu liturgického kázání.  

Text navazuje na biskupskou synodu o eucharistii, kde biskupové v roce 2005 žádali, aby byly homilie „pečlivě připravovány a za základ se používalo Písmo svaté“, a aby během liturgického roku zaznívala velká témata víry a církevního života. K tomu účelu měla být podle biskupů sestavena pomůcka, jež by ukazovala propojení biblických textů s církevním učením. Výzvu zopakoval Benedikt XVI. v roce 2010, kdy vyzval k sestavení direktáře pro kazatele. „Další urychlení přišlo s důrazem, který na kázání klade papež František,“ uvedl během dnešní tiskové konference kardinál Robert Sarah, prefekt Kongregace pro bohoslužbu a svátosti.

Dokument o 160 odstavcích se dělí na dvě hlavní části. V první, nazvané Kázání a liturgický prostor, je popsána úloha, základní rysy i specifický kontext homilie.

Druhá část pojmenovaná Umění kázat ukazuje výše uvedené na příkladech. Čtenáři se nabízí možné klíče k četbě nedělních a svátečních textů, zmíněny jsou též všednodenní bohoslužby, slavení svátosti manželství nebo pohřbu.

V příloze je pak možné nalézt odkazy na texty Katechismu katolické církve, které se k svátečním textům vztahují.

Jak uvedl sekretář Kongregace pro bohoslužbu a svátosti Arthur Roche, pro biskupa a kněze je homilie hlavní částí služby vyučování, která mu byla udělena při kněžském svěcení. Homilie proto nemůže být improvizovaná. Roche v této souvislosti citoval papeže Františka, podle kterého je „příprava na kázání úkolem tak důležitým, že je mu třeba věnovat delší čas studia, modlitby, reflexe a pastorační tvořivosti“.

Text Homiletického direktáře byl rozeslán biskupským konferencím, v současné době se připravuje český překlad.

(foto: CNA / Bohumil Petrik)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou