Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež o 21 koptech: Zavražděni pouze proto, že byli křesťané

Datum publikace16. 2. 2015, 14.27
TiskTisk

(aktualizováno 17.2.2015) Koptové, kteří byli zavražděni příslušníky tzv. Islámského státu, ztratili život pouze proto, že jsou křesťané. V mučednictví nacházíme tzv. ekumenismus krve, uvedl papež František během pondělní (16. února 2015) audience pro delegaci Skotské církve.

Vatikán: „Krev našich křesťanských bratří je svědectví, které křičí. Ať jsou katolíci, pravoslavní, koptové, luteráni, na tom nezáleží: Jsou křesťany! Krev je stejná. Krev vyznává Krista.“ O jednadvaceti koptských křesťanech, kteří byli zavražděni příslušníky tzv. Islámského státu, to během audience pro delegaci Skotské církve řekl papež František.

Teroristé v neděli zveřejnili video, které zachycuje údajné stětí mužů označovaných za koptské křesťany unesené v Libyi. Podle místní televize vyhlásil egyptský prezident sedmidenní smutek a oznámil, že svolává krizové zasedání Rady národní obrany. Popravu odsoudilo také přední středisko islámské vzdělanosti, univerzita Al-Azhar, podle které „takové barbarské činy nemají nic společného s náboženstvím, ať už jakýmkoliv'.

Před delegací Skotské církve, již vedl její moderátor John P. Chalmers, hovořil papež o tzv. ekumenismu krve neboli jednotě křesťanů v mučednictví: „Oni říkali pouze: ´Ježíši, pomoz mi!´ Byli zavražděni pouze pro skutečnost, že jsou křesťany. (…) Když vzpomínám na tyto bratry (…), žádám, abychom se vzájemně povzbuzovali v tomto ekumenismu, který nás posiluje, ekumenismu krve. Mučedníci jsou všichni křesťané, modleme se jedni za druhé.“

Jak oznámil vatikánský tiskový mluvčí Federico Lombardi, papež František také telefonoval patriarchovi Koptské pravoslavné církve, papeži Theodorovi II., kterého ujistil o své modlitbě. V den pohřbu obětí (úterý 17. února 2015) se také František 'duchovně připojil k modlitbám a bolesti koptské církve' při slavení ranní mše sv. 'Modleme se za ně, aby je Pán přijal jako mučedníky, za jejich rodiny, za mého bratra Theodora, který tolik trpí,' vyzval František při mši sv.

O ekumenismu krve hovořil papež již při více příležitostech. Např. koncem ledna o pronásledovaných křesťanech prohlásil: „Svědčí o Ježíši Kristu a jsou pronásledováni, protože jsou křesťané, bez rozlišování vyznání ze strany pronásledovatelů. Jsou křesťané, a proto jsou pronásledováni. Toto je, bratři a sestry, ekumenismus krve.“

(foto: CNA / Alan Holdren)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou