Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Popeleční středa 2015 v diecézích

Datum publikace16. 2. 2015, 17.16
TiskTisk

Na 18. února 2015, letos připadá Popeleční středa. Přinášíme souhrn základních informací o programu diecézních biskupů v tento den. Další informace jsou potom k nalezení na webech jednotlivých diecézí.

Ostrava

Biskup František Václav Lobkowicz zahájí postní dobu na Popeleční středu 18. února 2015 při mši svaté v kostele sv. Václava v centru Ostravy. Součástí bohoslužby je udílení svátostiny popelce. Začátek je v 18.00 hodin.

Olomouc

V olomoucké katedrále sv. Václava začíná bohoslužba na Popeleční středu v 18.00 hodin. Předsedat jí bude arcibiskup Jan Graubner a koncelebrovat s ním bude světící biskup Josef Hrdlička a kněží z Olomouce.

V sobotu před první nedělí postní (21. února) pak arcibiskupa Graubnera čeká další tradiční událost: při mši svaté, která v katedrále začíná v 10.00 hodin, se totiž setká s katechumeny, připravujícími se na přijetí svátosti křtu o letošních Velikonocích.

Brno

Popeleční středou vstupuje katolická církev na celém světě do postní doby. Bohoslužby na Petrově budou na Popeleční středu v katedrále sv. Petra a Pavla na Petrově slaveny v 7.30 hodin a 17.30 hodin. Hlavním celebrantem druhé mše bude brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Pro chvíle ztišení a rozjímání, které k této době patří, nabízí své prostory také Diecézní muzeum (Petrov 1).

České Budějovice

Popeleční středa v českobudějovické katedrále. Mše svaté s udělováním popelce zde budou slouženy v 8.00 hod., kdy bude hlavním celebrantem administrátor českobudějovické diecéze Adolf Pintíř, v 16.00 a 18.00 hod. Mši v 18.00 bude sloužit světící českobudějovický biskup Pavel Posád.

Plzeň

Mši svatou v katedrále sv. Bartoloměje bude slavit na Popeleční středu od 8.00 biskup František Radkovský. V centru města se uskuteční mše týž den také ve františkánském kostele Panny Marie Nanebevzaté, a to od 19.00 hodin.

I letos v Plzeňském prazdroji proběhne žehnání surovin pro várku piva, které je před Velikonocemi odesíláno jako dar do Vatikánu. Suroviny ve varně požehná biskup František Radkovský již popáté. V 10.30 hodin.

Na téma Bohatství nebo chudoba? s podtitulem: Nebo jde v životě o jiné alternativy? bude přednášet P. Aleš Opatrný. Přednáška, inspirována myšlenkami apoštolské exhortace papeže Františka Evangelii Gaudium je pro všechny zájemce. Akce proběhne od 20.00 v učebnách Biskupství plzeňského (nám. Republiky 35).

Litoměřice

Litoměřický biskup Jan Baxant bude na Popeleční středu sloužit v katedrále sv. Štěpána mši svatou s udílením popelce. V 7.30 hodin.

Hradec Králové

Bohoslužba na Popeleční středu proběhne v katedrále Svatého Ducha od 18.30 hod. Hlavním celebrantem bude biskup Jan Vokál.

Praha

Na Popeleční středu bude pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP sloužit od 18.00 hodin v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha mši svatou. Podobně jako i v jiných kostelech se zde bude udělovat popelec - kříž, který popelem vyznačí kněz věřícím na čelo. Začne tak čtyřicetidenní postní doba - příprava na slavení Velikonoc.

Popeleční středa v liturgickém kalendáři katolické církve je středa, která předchází 1. postní neděli a označuje začátek postní doby. V tento den kněz na znamení pokání a obrácení uděluje popelem při bohoslužbě znamení kříže na čelo (= popelec) a říká: 'Pamatuj, že jsi prach a v prach se navrátíš' nebo 'Obraťte se a věřte evangeliu'. Popel, symbol smrti a nicotnosti bytí, se získává ze spálených ratolestí posvěcených v předešlém roce na Květnou neděli. Popeleční středa je pro věřící jedním ze dvou dnů přísného postu (druhým je Velký pátek).

(Zdroj: tiskoví mluvčí diecézí)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou