Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Jeden z nejdůležitějších rukopisů Bible je online

Datum publikace17. 2. 2015, 13.43
TiskTisk

Vatikánská apoštolská knihovna v pondělí zveřejnila v digitální podobě tzv. Vatikánský kodex.

Vatikán: Kolem roku 330 nařídil v dopise císař Konstantin Eusebiovi z Cesareje, aby „nechal přepsat zkušenými odborníky padesát svazků Svatých Písem, na jemně zpracovaném papyru.“ Tento list, obsažený v Životě Konstantinově, se stal předmětem nejrůznějších diskuzí.

Existuje hypotéza, podle níž by ve zmíněném císařově plánu mohly mít původ dvě nejstarší dochované řecké Bible: tzv. Sinajský a Vatikánský kodex. Pravděpodobněji byly však oba rukopisy vytvořeny ve 4. století v Egyptě.

Zatímco Sinajský kodex je umístěný v několika knihovnách a jeho největší část v  British Library v Londýně, druhý jmenovaný se nachází minimálně od roku 1475 ve Vatikánu (odtud jeho název).

Čtvercový kodex o délce cca 27 cm, označovaný také písmenem „B“, obsahuje většinu Starého i Nového zákona. Je považován za jeden z nejautoritativnějších pramenů biblické textové kritiky. Nález staršího papyru P75 v roce 1952 autoritu Vatikánského kodexu ještě potvrdil (oba texty se z velké části shodují).

Od pondělí 16. února 2015 je text včetně později datovaných dodatků dostupný v digitální podobě pro širokou veřejnost. Na stránkách Vatikánské apoštolské knihovny je možné jej prohlédnout i zvětšit jednotlivé strany. Uživatelům je též usnadněno listování v jednotlivých biblických knihách.

Dosud je na stránkách knihovny zveřejněno 1596 zdigitalizovaných dokumentů.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou