Lupa
Obsah Obsah
Portál

Lidé si připomenou 65. výročí smrti Josefa Toufara

Datum publikace18. 2. 2015, 11.01
TiskTisk

V Číhošti si 22. února 2015 připomenou 65. výročí smrti tamního faráře Josefa Toufara. Mši svatou bude v kostele Nanebevzetí Panny Marie od 11.00 hodin sloužit pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP. Od 13.00 hodin následuje diskuse s kardinálem Dukou, P. Tomášem Petráčkem a Milošem Doležalem.

Číhošť: P. Josef Toufar byl brutálně utýrán v komunistickém žaláři, kam ho unesla tajná policie po takzvaném číhošťském zázraku, kdy se v Toufarově kostele při nedělní mši svaté záhadně rozhýbal kříž na oltáři. V době, kdy se režim pokoušel oslabit vliv církve ve společnosti, chtěli jeho představitelé této události využít k zahájení politických procesů s duchovními. Ve snaze získat od P. Toufara nepravdivé doznání, že zázrak na popud Vatikánu zinscenoval, ho vyšetřovatelé ubili k smrti.

V současné době probíhá proces blahořečení P. Toufara. Jeho postulátorem, který má za úkol shromáždit všechny potřebné podklady, je duchovní a historik Tomáš Petráček. V rámci procesu blahořečení byly loni 8. listopadu ze společného hrobu v pražských Ďáblicích vyjmuty a ostatky Josefa Toufara, které by měly být po příslušných expertízách uloženy do země v Číhošti.

Dalším účastníkem diskuze bude kromě pražského arcibiskupa také básník a publicista Miloš Doležal. Právě díky jeho knize Jako bychom dnes zemřít měli, která v roce 2012 zvítězila v prestižní anketě Lidových novin jako kniha roku, vstoupil Josef Toufar do povědomí lidí. Doležal velmi podrobně zmapoval celý jeho život od raného dětství a ukázal, že nebyl jen „obyčejným knězem z Vysočiny“. Naopak se v jeho líčení číhošťský farář ukazuje jako kněz neobyčejně silného ducha, přímočarý, tolerantní, společenský a upřímně, „samozřejmě“ věřící.

Na faře bude o nadcházejícím víkendu přístupná výstava o životním osudu číhošťského faráře. Sobotní komponovaný pořad věnovaný Toufarovi začíná v kostele v 17.00 hodin a účinkovat bude Mladý smyčcový orchestr z Klášterce nad Orlicí. Farnost ale nyní žije i dalšími aktivitami: pokračuje s opravami kostela. Na řadu by měla přijít střecha a fasáda.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou