Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

O čem píše KT č. 8/2015

Datum publikace17. 2. 2015, 12.24
TiskTisk

Nové vydání Katolického týdeníku, který je již na cestě ke čtenářům, se věnuje především nastávajícímu postnímu období. Jistě vás ale zaujme i téma věnované významu pobytu na poušti či zprávy o aktuální situaci v obl. financování církevního školství.

Průvodce postní dobou. Nejen poselství Svatého otce, ale praktického duchovního průvodce na celou postní dobu přináší speciální postní příloha. Svá zamyšlení nabízí také řada osobností. „Postní doba nás volá, aby nás vyburcovala a připomněla nám, že jsme tvorové, že nejsme Bůh,“ připomíná na prahu tohoto liturgického období papež František.

Téma: Poušť nás učí vnitřní svobodě. O poušti (nejen) v životě křesťana i o své zkušenosti s tímto podnebím hovoří jezuita P. Jan Regner.

Miliony pro církevní školy? 'Církevní a soukromé školy dostanou 140 milionů,“ hlásaly minulý týden zpravodajské titulky. Všechno je „tak trochu jinak“. KT zjistil, že církevní školy zatím žádné peníze extra nedostanou.

Oběti zamlčené genocidy svatými. Jeden a půl milionu obětí arménské genocidy se rozhodla s vyhlídkou na její brzké sté výročí uznat za svaté Arménská apoštolská církev.

Charita pomůže s návratem volyňských Čechů. Od začátku března budou do ČR přijíždět krajané z volyňské oblasti na severozápadě Ukrajiny. S podporou české vlády zde tito potomci českých přesídlenců získají trvalý pobyt.

Perspektivy: Jak se vyrovnat s bolestí rozvodu. Poslední tři papežové se shodují v tom, že by církev i farnosti měly věnovat rozvedeným a znovu sezdaným velkou péči. I když nemohou ze zásadních důvodů přistupovat ke svátostem, mají mít ve společenství věřících své místo, a dokonce přejímat některé úkoly.

Perspektivy: Mohou rodiče své děti fyzicky trestat? V úhlu pohledu na fyzické trestání dětí se setkávají Jan Jandourek a Jiří Zajíc na názorové stránce.

Doma: Děti a půst. Po celou postní dobu si schovávat všechny sladkosti a pak je o Velikonocích sníst. To byl v dětství ideál postu. Dokázali to jen ti s nejsilnější vůlí. Podle P. Jiřího Kani z Blanska je to ale úplně špatná představa…

… a mnoho dalšího v aktuálním vydání KT ve vaší schránce nebo na www.katyd.cz.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou