Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zůstávám v Tripolisu, jsou zde křesťané, kterým je třeba pomoci

Datum publikace17. 2. 2015, 12.25
TiskTisk

Příčinou rozdělení společnosti v Libyi je podle apoštolského delegáta, františkána Mons. Martinelliho chybějící dialog.

Tripolis: „Jak bych mohl odejít! Nyní zde musím zůstat, je zde ještě skupina křesťanů, kteří potřebují pomoci.“ V rozhovoru pro portál Vatican Insider to říká františkán Giovanni Innocenzo Martinelli, apoštolský delegát Tripolisu. Město se nachází v rukou islamistických ozbrojených skupin. Situaci františkánského biskupa popsala v uplynulých dnech některá média.

 „Situace je opravdu taková, jak se píše v novinách, Téměř všichni cizinci opouští zemi,“ říká Martinelli. Necelé čtyři roky po svržení se Libye nachází v chaosu, dvě soupeřící vlády a parlamenty spojené s různými ozbrojenými silami bojují o území.

Mons. Martinelli se v Libyi narodil. Jako zástupce Vatikánu zde působí již 30 let. Zaměřuje se přitom na migranty, kteří do země utíkají z jiných afrických zemí sužovaných válkami; často se potom pokoušejí přeplout do Evropy. Navštěvuje také věznice, v nichž se mnohdy nachází eritrejští uprchlíci. Do jeho péče spadají také cizinci, kteří přišli do Libye za prací. A právě několikasetčlenná skupina Filipínců je důvodem, proč se rozhodl v zemi zůstat.

 „Nemám strach. V tuto chvíli strach nemám. Ale vím, že přijde chvíle, kdy jej budu mít,“ uvádí třiasedmdesátiletý františkán.

Příčinou současného stavu země je podle něj chybějící dialog: „Jsme v nejasné situaci. A to vše proto, že tu nebyl žádný dialog. Dialog dlouhý čas chyběl, a tento čas je teď nutné dohnat.“ Nedostatku dialogu, zvláště pak s islámem, přičítá i úspěch teroristických organizací.

V rozdělené společnosti je nyní nutné „vše od základů předělat“: „Mezinárodní společenství by se mělo vzchopit a zahájit rozhovory s touto zemí, která se rozštěpila a namáhavě hledá především svou vnitřní jednotu. Snažme se o to, být nástroji jednoty – zejména v rámci Libye a pak vůči zbytku,“ uvádí Mons. Martinelli pro Vatikánský rozhlas.

Jeho výzva se týká i běžných obyvatel země: „Jestli má někdo odvahu, ať se pokoří a skloní a setká se s těmito lidmi, s vůlí pochopit je. A především s vůlí jim pomoci a dobrat se k poznání toho, co chtějí. Mám naději, že se někdo zastane libyjského národa, že se vrátíme k normálnímu životu a bratrskému mezicivilizačnímu dialogu. Teď to není jednoduché, ale je to jediná cesta umožňující setkání.“

(Zdroj: Vatikánský rozhlas, Vatican Insider, Reuters, Osservatore Romano)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou