Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež píše mladým: Mějte odvahu opravdově milovat

Datum publikace18. 2. 2015, 11.36
TiskTisk

Současná kultura nevěří, že jste schopni opravdové lásky; já vám důvěřuji, píše papež František v poselství k letošnímu Světovému dni mládeže. Text, ve kterém je mj. zmíněna tzv. ekologie člověka, publikovalo ve středu (17. února 2015) vatikánské tiskové středisko.

Vatikán: „Žádám vás, abyste šli proti proudu a vzepřeli jste se kultuře provizoria, která (…) nevěří, že jste schopni opravdu milovat. Já vám, mladým, důvěřuji a modlím se za vás.“ Tyto věty píše papež František v poselství k Světovému dni mládeže, který církev oslaví na Květnou neděli (29. března 2015).

Tématem letošní připomínky je věta „Blahoslavení čistého srdce, neboť oni uvidí Boha“. Právě Ježíšova blahoslavenství tvoří námět k tříleté přípravě na Světový den mládeže v roce 2016, který vyvrcholí celosvětovým setkáním v Krakově.

Podle papeže vložil Bůh do každého člověka touhu po štěstí a naplnění, jež spočívá v dokonalém společenství s Bohem, s lidmi, přírodou i sama se sebou. „Nevnímáte, že vaše srdce jsou neklidná a neustále hledají dobro, které by mohlo nasytit žízeň po nekonečnu?“ ptá se František.

Když v ráji vešel do světa hřích, člověk ztratil přímý kontakt s Bohem. Od té doby již nemá v sobě „kompas, který jej vedl při hledání štěstí“ a přichází smutek a úzkost.  Na tento stav odpovídá Bůh posláním svého Syna: „Milí mladí, v Kristu se nachází naplnění vašich snů o dobru a štěstí. Jedině on může uspokojit vaše očekávání, která byla tolikrát zklamána falešnými světskými sliby,“ píše papež.

Čisté srdce podle římského biskupa není něčím vnějším. Týká se především vnitřní oblasti a vztahů. Papež zde hovoří o tzv. lidské ekologii: „Jestliže je potřebná zdravá pozornost vůči ochraně stvoření, čistotě vzduchu, vody a jídla, o to více musíme strážit čistotu toho nejcennějšího, co máme: našich srdcí a našich vztahů.“

Na prvním místě je třeba chránit vztah s Bohem, který je tím nejcennějším pokladem: „Jste si vědomi nekonečné hodnoty, kterou máte v Božích očích? Víte, že jste od něj milovaní a přijatí bezpodmínečně, tak, jak jste? Když toto vnímání chybí, člověk se stává nepochopitelnou záhadou.“

Mládí je obdobím, v němž rozkvétá touha po opravdové, krásné a velké lásce. Papež František vyzývá mladé, aby se vzepřeli rozšířené tendenci banalizovat lásku: Ta bývá často redukovaná jen na sexuální hledisko, přičemž se odhazují její základní znaky jako krása, společenství, věrnost a zodpovědnost.

„Drazí mladí, v kultuře, kde je vše provizorní a relativní, mnozí kážou, že je důležité si užít přítomné chvíle, že nemá cenu se zavázat na celý život, (…) protože se neví, co bude zítra. Já vás ale žádám, abyste byli revolucionáři, žádám vás, abyste šli proti proudu. Ano, v tomto vás žádám, abyste se vzepřeli kultuře provizoria, která si ve skutečnosti myslí, že nejste schopni vzít na sebe zodpovědnost, myslí si, že nejste schopni opravdu milovat. Já mám ve vás, mladé, důvěru a modlím se za vás,“ píše František.

V závěru papež předkládá mladým tři prvky, díky nimž budou moci nalézt Boha: modlitbu, každodenní četbu evangelia a lásku k bratřím a sestrám, především k těm zapomenutým.

Člověk, který pozná Boha ve svém životě a objeví jeho plán, bude šťastný: „Ptejte se s čistým srdcem a nemějte strach z toho, co po vás Bůh žádá! Díky vašemu ´Ano´ k Pánovu povolání se stanete semínky naděje v církvi a společnosti. Nezapomeňte: Boží vůle je našim štěstím,“ píše papež František v poselství k letošnímu Světovému dni mládeže.

Český překlad se připravuje.

(foto: CNA / Daniel Ibanez; zdroj: Radio vaticana, news.va)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou