Lupa
Obsah Obsah
Portál

Papež k ukrajinským biskupům: Hledejte možný mír

Datum publikace20. 2. 2015, 15.27
TiskTisk

V Ukrajinské krizi je nutné, aby bylo dodržováno podepsané příměří. Úlohou biskupů je hledat mír. Uvedl to papež František během setkání s tamějšími biskupy.

Vatikán: „V tomto období jsem vám zvláště nablízku skrze modlitbu za zemřelé i za ty, které zasáhlo násilí, s prosbou k Pánu, aby brzy daroval mír. Jsem vám nablízku také skrze výzvu ke všem zúčastněným stranám konfliktu, aby byly uváděny do praxe vzájemně uzavřené dohody a byl respektován princip mezinárodního práva. Především aby se dodržovalo nedávno podepsané příměří a byly naplňovány všechny další závazky, které jsou podmínkou k zabránění dalšího násilí.“

Těmito slovy se obrátil papež František na ukrajinské biskupy během jejich návštěvě Ad limina. Na páteční (20. února 2015) audienci byly společně přítomny více než dvě desítky představitelů církve na Ukrajině západního i východního obřadu.

Podle římského biskupa je úlohou biskupů, aby hledali mír. Je proto důležité „pozorně naslouchat hlasům, jež pocházejí z území, kde žijí lidé vám svěření do pastorační péče. Když jim nasloucháte, pečujete o hodnoty, které tyto lidi charakterizují: setkání, spolupráce, schopnost řešit spory. Stručně řečeno: Jde zde o hledání míru“. Toto „etické dědictví“ Ukrajiny pak biskupové „zúrodňují Kristovou láskou“.

Jelikož jsou církevní představitelé také občany své země, mohou se také vyjadřovat k jejímu osudu. Podle papeže se však nemá jednat o podporu nějaké konkrétní politické akce, nýbrž o poukázání na hodnoty, které Ukrajinu spojují, a o hledání smíru a svornosti.

František také zmínil některé další problémy země, např. dopad současného napětí na život rodin nebo osobní obohacování některých jedinců, které prohloubilo místní chudobu. „Smysl pro spravedlnost a pravdu je nejprve morální povahy, a až potom politické, a tento úkol je svěřen do vaší pastýřské odpovědnosti,“ uvedl papež.

František také zdůraznil potřebu jednoty všech katolických tradic (východní a západní) na Ukrajině a nutnost společných setkávání biskupů.

Slovy Ad limina apostolorum (překl. „k apoštolským prahům“) je nazývána pravidelná návštěva biskupů ve Vatikánu. Latinská slova odkazují na hroby apoštolů Petra a Pavla. Obvykle se cesta Ad limina koná v pětiletých intervalech.

(ilustrační foto: Zničené domy v Lysyčansku, Lionking / Wikimedia Commons)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou