Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Svatý Rehoř z Nareku se stane učitelem církve

Datum publikace23. 2. 2015, 12.58
TiskTisk

Papež František schválil udělení titulu učitel univerzální církve svatému Řehoři z Nareku. Mnich a kněz se narodil mezi lety 940 a 951 v tehdejší Arménii (dnešním Turecku), zemřel roku 1003. Je považován za jednoho z největších autorů arménské literatury.

Vatikán (AKTUALIZOVÁNO 15.20): Papež František schválil udělení titulu 'učitel univerzální církve' teologovi, básníkovi a spisovateli sv. Řehoři z Nareku. Jak informovalo Tiskové středisko Svatého stolce, titul má být udělen v brzké době.

Svatý Řehoř z Nareku se narodil mezi lety 940 a 951. Jako dítě byl svěřen do kláštera v Nareku u jezera Van (někdejší Arménie, dnešní Turecko). Zde byl vzděláván, vysvěcen na kněze, stal se mnichem a následně i učitelem. Za datum smrti se považuje 7. říjen 1003.

Sv. Řehoř byl jedním z největších autorů arménské literatury. Mezi jeho díla paří např. Komentář k Šalamounově Velepísni, Enkomia neboli chvalozpěvy, Litanie, více než 20 ód a dílo Slovo rady ke správné víře a čistému životu v ctnosti.

Nejvýznamnějším dílem je pak Kniha nářku (někdy také nazývaná jako Modlitební kniha), kterou autor dokončil rok před svou smrtí.  Spis považovaný za perlu křesťanské literatury a u Arménů známý jako „Narek“ se skládá z 95 modliteb. Každá začíná slovy: „Promlouvání k Bohu z hloubi srdce“.  Hlavním tématem je odloučení člověka od Boha a jeho touha po opětovném spojení.  

Sám Řehoř nazval dílo „Encyklopedií modlitby pro všechny národy“. Doufal totiž, že bude sloužit jako průvodce modlitbou pro lidi na celém světě. „Jedná se o jedinečnou stavbu víry v křesťanské literatuře, a to pro své bohaté obrazy, subtilní teologii, biblické vzdělání a upřímnou bezprostřednost komunikace s Bohem,“ napsal odborník na arménskou literaturu Thomas J. Samuelian.

V češtině vyšla studie nazvaná Svatý Řehoř z Nareku, teologie, motivy a hudba v díle autorů Haiga Utidjiana a Evžena Kindlera.

Titul „učitel církve“ se uděluje některým světcům, jejichž učení a život mají pro život církve mimořádný význam.

(zdroj: Ročenka Perrésia, http://www.stgregoryofnarek.am/, Radio Vaticana)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou