Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Extremisté zajali v Sýrii desítky lidí z křesťanských vesnic

Datum publikace24. 2. 2015, 14.01
TiskTisk

Extremisté z Islámského státu zajali desítky křesťanů ze severu Sýrie, aby je vyměnili za své zajaté bojovníky. Pokud nedojde ke vzájemnému vydání zajatců, křesťané mohou být zabiti.

Tal Tamer / Sýrie: Příslušníci Islámského státu (IS) zaútočili v pondělí ráno na oblast v okolí města Tal Tamer v Sýrii a místní obyvatele vzali do zajetí. S odvoláním na neziskovou organizaci A Demand for Action to uvedl to server Newsweek. IS prostřednictvím své rozhlasové stanice uvedl, že jeho bojovníci zajali „desítky křižáků“ a obsadili deset vesnic.

Útok začal v 5 hodin ráno a podle Nuriho Kina ze jmenované neziskové organizace byl „masivní“„vyvolal paniku“. Z domovů bylo vyhnáno na 3 tisíce lidí, desítky budov byly vypáleny. Stejný osud potkal také kostel v Tal Hermez, který je považovaný za jeden z nejstarších v Sýrii.

Zatímco ženy a děti zůstaly pod dohledem ve vesnicích, muži byli odvedeni do hor Abd al-Aziz. Teroristé je chtějí vyměnit za uvězněné příslušníky Islámského státu. Pokud nebudou vydáni, zajatým mužům hrozí smrt.

„Naše zdroje uvedly, že IS chce útokem na vesnice v okolí Tell Tameru otevřít cestu k tureckým hranicím, aby si usnadnil získávání zbraní a žoldáků z Turecka,“ informovala na svém webu syrská státní agentura SANA.

V polovině února zveřejnili extremisté video s popravou 21 egyptských křesťanů. Koptská pravoslavná církev následně zapsala jména mučedníků do seznamu svatých.

(zdroj: Newsweek, A Demand for Action, Syrian Observatory for Human Rights, ČTK)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou