Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Počet křesťanů zajatých IS vzrostl na 250, říká syrský biskup

Datum publikace26. 2. 2015, 16.37
TiskTisk

Členové extremistické organizace Islámský stát ovládli 10 vesnic na severu Sýrie, stovky místních obyvatel odvedli do zajetí.

Sýrie/Ariccia: I během duchovních cvičení je papež je stále informován o událostech, které se odehrávají v severní Sýrii, a jeho modlitba je stále v souladu s utrpením těchto lidí. Uvedl to apoštolský nuncius v Sýrii Mario Zenari.

Jak uvádí agentura Fides s odvoláním na místního biskupa, počet asyrských a chaldejských křesťanů, které v posledních třech dnech zajali příslušníci tzv. Islámského státu, stoupl na 250. Teroristé zde ovládli 10 vesnic v oblasti Tal Tamiru, tisíce lidí uprchli z domovů. Zajatce chtějí extremisté údajně vyměnit za své bojovníky. Akt „ostře odsoudila“ Rada bezpečnosti OSN, která požádala o okamžité propuštění rukojmí.

„Zkoušíme aktivovat některé vyjednávací kanály skrze arabské muslimské představitele, kteří jsou v kontaktu s jistými šejky, kteří byli blízko Islámskému státu. Obáváme se o osud rukojmí, mezi nimiž je mnoho starých lidí, žen i dětí,“ řekl místní arcibiskup Jacques Behnan Hindo.

Podle Mons. Zenariho se místní lidé – a obzvláště křesťané – cítí „opuštěni“ mezinárodním společenstvím, neboť nevidí konkrétní výsledky dosavadního úsilí. Situace v  Sýrii je podle nuncia jednou z největších humanitárních katastrof od 2. světové války.

„Děje se to před očima všech! Je třeba zastavit a vyřešit situaci občanského konfliktu, ale současně také zastavit postup chalífátu,“ uvedl Zenari. Právě obyvatelé Sýrie totiž čelí dvěma konfliktům: Trvající pětiletá občanská válka si vyžádala více než 200 tisíc obětí a více než milion zraněných; přes 7 milionů lidí uteklo z domovů v rámci Sýrie a 4 miliony do zahraničí. Druhým konfliktem je postup tzv. Islámského státu.

(zdroj: Fides, Radio Vaticana)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou