Lupa
Obsah Obsah
Portál

Matka zavražděného novináře: Odpouštím Džihádistovi Johnovi

Datum publikace27. 2. 2015, 15.15
TiskTisk

Jako matka mu odpouštím. Celá věc je pokračující tragédie, uvedla Diana Foleyová, matka novináře zavražděného v srpnu loňského roku. James Foley byl reportérem v několika blízkovýchodních konfliktech, a jak sám uvedl, v těžkých situacích se opíral o modlitbu.

Katolická matka amerického novináře Jamese Foleyho odpouští „Džihádistovi Johnovi“, který v srpnu loňského roku zavraždil jejího syna. Informaci přinesl deník The Times poté, co byla odhalena identita teroristy.

„Je mi smutno z jeho (tj. Džihádistovy) pokračující nenávisti. Cítil se ukřivděný, nyní ho nenávidíme – a toto jen prodlužuje nenávist. Musíme to skončit,“ uvedla Diane Foleyová.

„Jako matka mu odpouštím. Celá věc je… pokračující tragédie,“ dodala.

Jak uvedla média, „Džihádista John“, který se dostal do povědomí loni v srpnu, kdy na videonahrávce údajně zavraždil právě Foleyho, se jmenuje Mohammed Emwazi. Původem je z Kuvajtu, bydlel však v  Londýně, kde také vystudoval informatiku. Během studií se začal přiklánět k extremistickým skupinám. Emwazi se objevil na více propagandistických videích Islámského státu.

James Foley se dostal do zajetí extremistů v roce 2012. Již dříve pracoval jako reportér po boku Američanů v Iráku nebo v Libyi během pádu Muammara Kaddáfího. Zde byl také uvězněn a následně propuštěn – jak sám tvrdil – zázračně.  „Modlitba byla pojítkem, které mi dávalo svobodu, nejprve vnitřní svobodu. Následně se odehrál i zázrak mého propuštění ve válce, v níž neměl režim žádnou motivaci pro mé osvobození,“ napsal později.

V roce 2012 začal James podnikat výjezdy do Sýrie, aby zde zachytil osudy lidí zasažených občanskými nepokoji. „Musím tam jít, protože svět musí znát situaci lidí, po kterých se šlape jako po trávě´,“ popsal před odjezdem svou motivaci faráři Gousseovi.

Podle svědků byl Foley v zajetí Islámského státu vnímán spoluvězni jako vzor. Ačkoliv byl zvlášť tvrdě trestán, projevoval drobné pozornosti. Jak uvádí deník The New York Times, zajatec se např. dělil o své malé porce jídla. Jindy zase dal spoluvězni jedinou deku, kterou měl.

Poslední známá slova se datují do června 2014, kdy byl propuštěn dánský novinář Daniel Rye Ottosen, který byl s Jamesem v zajetí IS. Po propuštění zavolal Dianě Foleyové a nadiktoval tento poslední Jamesův dopis: „Vím, že na mě myslíte a modlíte se za mě. A jsem za to velmi vděčný. Vnímám vás všechny, zvláště když se modlím. Modlím se za vás, abyste byli silní a věřili. Opravdu cítím, že se vás mohu dotknout, dokonce i v temnotě, když se modlím.“

Po Foleyově smrti zavolal rodině také papež František.

(zdroj: Catholic Herald, The Times, The New Your Times, St. Anthony Messenger)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou