Lupa
Obsah Obsah
Portál

Papež o Sýrii a Iráku: Prosím o pomoc pronásledovaným

Datum publikace2. 3. 2015, 13.34
TiskTisk

Prosím všechny, aby podle svých možností poskytovali úlevu v utrpení těm, kteří jsou sužováni často kvůli víře, již vyznávají, uvedl papež František v závěru nedělní modlitby Anděl Páně. Věřící také vyzval k modlitbě.

 Vatikán: „Ze Sýrie a Iráku bohužel nepřestávají přicházet dramatické zprávy o násilí, únosech lidí a útisku křesťanů a jiných skupin,“ uvedl papež František v závěru nedělní modlitby Anděl Páně: „Chceme ujistit ty, kteří jsou takto sužováni, že na ně nezapomínáme, ale jsme jim nablízku a bez ustání se modlíme, aby co nejdříve skončila netolerovatelná brutalita, které jsou obětí.“

František také dodal, že v závěru duchovních cvičení obětoval se členy římské kurie na tento úmysl mši sv.

Následně také vybídl k pomoci lidem zasaženým příchodem tzv. Islámského státu: „Současně všechny prosím, aby podle svých možností poskytovali úlevu v utrpení těm, kteří jsou sužováni často kvůli víře, již vyznávají. Modleme se za tyto bratry a sestry, kteří trpí pro víru v Sýrii a Iráku. Mlčky se modleme…“

Papežova výzva přišla několik dní poté, co členové Islámského státu zajali více než 300 křesťanů a členů jiných náboženských skupin.

Jak uvedl minulý týden apoštolský nuncius v Sýrii, konflikt v zemi i příchod extremistů je jednou z největších humanitárních katastrof od 2. světové války: Za posledních pět let přišlo v zemi o život více než 200 tisíc lidí a více než milion jich bylo zraněno. Přes 7 milionů lidí uteklo z domovů v rámci Sýrie a 4 miliony do zahraničí.

Lidem v Sýrii či Iráku je možné hmotně pomoci například prostřednictvím Charity ČR, organizace Člověk v tísni nebo Diakonie ČCE. Všechny uvedené organizace umožňují také zaslání DMS.

(zdroj: Radio Vatikán, foto: Roman Albrecht / Člověk a víra)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou