Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kroměřížské Poutní dny představí fenomén dobrovolnictví

Datum publikace3. 3. 2015, 19.30
TiskTisk

Dobrovolnictví na církevních památkách se stane tématem odborného semináře, který doprovodí letošní, již pátý ročník Poutních dnů v Kroměříži. Dvoudenní akce, která souvisí s předvelikonoční poutí k Panně Marii Bolestné, se uskuteční 27.–28. března 2015.

Kroměříž: Hlavním cílem Poutních dnů, které pomyslně zahajují turistickou sezónu v Kroměříži, je prezentace poutních míst, a to nejen českých a moravských, ale i z okolních států. Skladba vystavovatelů na tomto celostátním miniveletrhu je rozmanitá a zahrnuje zástupce poutních lokalit, cestovní kanceláře zaměřené na církevní cestovní ruch, organizátory národních i mezinárodních poutí, farnosti a nejrůznější křesťanské spolky a sdružení.

Mimo jiné zde bude zveřejněn seznam poutí pro rok 2015 a s tím související prezentace služeb pro poutníky v dané lokalitě (exercicie, ubytování, stravování, prohlídky areálu s výkladem, zázemí pro rodiny s dětmi apod.). Akce bude veřejně přístupná – zcela zdarma pro poutníky, návštěvníky i vystavovatele – po oba dny vždy od 10.00 do 18.00 hodin.

Na pátek dopoledne je připraven liturgický a duchovní program. Poutníci se mohou zúčastnit jedné ze čtyř mší svatých v rámci tradiční poutní slavnosti k Panně Marii Bolestné v kostele sv. Mořice. Hlavní pontifikální mši svatou v 9.30 hodin bude celebrovat olomoucký arcibiskup Jan Graubner, ve 13.00 hodin bude křížová cesta a po ní svátostné požehnání.

Letošní ročník Poutních dnů je navíc doplněn o odborný seminář Dobrovolnictví na církevních památkách. Se svými příspěvky na něm vystoupí zajímaví hosté, kteří mají osobní zkušenost s dobrovolnictvím, mj. pan Crispin Truman ze společnosti Churches Conservation Trust (Velká Británie) a paní Zlata Keprtová, hybatelka celostátně úspěšné Noci kostelů či nově zakládaného portálu cirkevnituristika.cz. Důraz pořadatelé kladou na následnou diskuzi a výměnu zkušeností mezi přihlášenými účastníky.

Těšit se lze i na další akce jako např. jarmark lidových řemesel, speciální zvýhodněné prohlídky Arcibiskupského zámku a Květné zahrady (50% sleva na trasu VIA UNESCO), kulturní program na Velkém náměstí či koncert postní hudby v chrámu sv. Mořice v podání Pěveckého sboru z Kopřivnice. Zajímavé bude jistě i povídání Petra Hirsche o pěším putování z Čech do Santiaga, Říma a Jeruzaléma nazvané „Šestnáctitisícikilometrovej vejšlap“. Více informací naleznete na www.poutnidny.cz.

(S využitím tiskové zprávy Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži)

Soubory ke stažení

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou