Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pochod upozorní na porušování lidských práv na Kubě

Datum publikace3. 3. 2015, 14.15
TiskTisk

Průvod s bílými deštníky projde ve středu 18. března 2015 přes Karlův most v Praze. Předcházet mu bude ekumenická bohoslužba v kostele u Martina ve zdi a následovat bude komponovaný večer v konírně Nosticova paláce.

Praha: Cílem akce nazvané Den pro Kubu s podtitulem Pochod pro Dámy v bílém je podpořit kubánské hnutí Damas de blanco a upozornit na porušování lidských práv na Kubě. Na akci přijede i Sonia Garro, která byla na Kubě vězněna z politických důvodů.

Dámy v bílém je sdružení kubánských žen, které se pravidelně setkávají a bíle oblečené s bílými květy upozorňují na porušování lidských práv ve své zemi. „Původně se ženy, matky, sestry a dcery politických vězňů začaly pravidelně scházet po vypuknutí Černého kubánského jara v březnu 2003, kdy bylo zatčeno a následně odsouzeno k vysokým trestům vězení 75 disidentů a odpůrců režimu. Tito vězni byli již propuštěni, ale k porušování práv a svobod na Kubě stále dochází. Proto i Dámy v bílém jsou stále aktivní a jejich pravidelná setkání mají za cíl upozorňovat na politické represe na ostrově,“ vysvětlila za organizátory akce Šárka Schmarczová, předsedkyně Komise pro lidská práva působící při Synodní radě Českobratrské církve evangelické (ČCE).

I poté, co se Spojené státy a Kuba dohodly na zlepšení vztahů a na přelomu roku bylo propuštěno 53 politických vězňů, jsou na Kubě lidé dál vězněni.

Mezi 53 propuštěnými vězni byla i Sonia Garro, jedna ze členek Dam v bílém, za jejíž propuštění se konal loňský Den pro Kubu. Právě ona bude hostem letošní akce. Z vězení, kam se dostala v březnu 2012 po demonstraci k výročí Černého jara, byla propuštěna loni v prosinci, na soud čeká na svobodě.

Vůdčí postavu Dam v bílém Bertu Solerovou pozdravil během generální audience 8. května 2013 také papež František. „Lidé na Kubě potřebují mnoho požehnání a my cítíme, že požehnání papeže Františka bude pro nás velmi dobré,“ prohlásila po audienci Solerová, která současně připomněla roli církve v Polsku a Československu při přechodu k svobodě v zemích. „To je to, co potřebujeme také na Kubě,“ dodala.

Ke Dni pro Kubu se připojí také studenti Evangelické akademie a některé mimopražské sbory Českobratrské církve evangelické. Promluvu na ekumenické bohoslužbě pronese prof. Tomáš Halík.

Akci, která se koná již popáté, pořádá Komise pro lidská práva působící při Synodní radě ČCE ve spolupráci s Člověkem v tísni.

Program

17.30 ekumenická bohoslužba v evangelickém kostele Martin ve zdi (předsedá synodní senior ČCE Joel Ruml, káže prof. Tomáš Halík)

18.30 pochod na podporu Damas de blanco, přechod přes Karlův most na Malou Stranu do konírny Nosticova paláce

19.00 komponovaný večer Člověka v tísni, hlavní host Sonia Garro

21.00 občerstvení a hudba

(zdroj: Českobratrská církev evangelická, Vatican Insider)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou