Lupa
Obsah Obsah
Portál

Oživ plamen, zve biskup Hrdlička v knize o podobenstvích

Datum publikace4. 3. 2015, 14.30
TiskTisk

Podobenstvím, metaforám, přirovnáním a paralelám je věnována nová kniha olomouckého světícího biskupa Josefa Hrdličky. Více než stostránkovou publikaci nazvanou Oživ plamen vydala v těchto dnech Matice cyrilometodějská.

Olomouc: Ježíš mluvil k učedníkům i zástupům lidí v podobenstvích. Slíbil, že Duch svatý, kterého jim sešle, je bude uvádět postupně do celé pravdy. Ježíšova podobenství vypovídají o nejhlubších tajemstvích vztahu Boha a člověka.

I současná doba pomáhá nacházet nová podobenství v překvapivě nových souvislostech. Poznání probouzí úžas a ten rozněcuje touhu jít cestou víry a evangelia. Křesťan je člověk, který nemá vycházet z úžasu. O úžasu a touze je i tato knížka. Všímá si nových podobenství, metafor, přirovnání, paralel, jak je obsahují i evangelia.

Kniha také hovoří o víře – plamenu Božího světla v nás, který nemáme jen pro sebe a svou vlastní spásu. Máme ho i pro druhé. Víra je dar, který má být sdílen, oživuje ho vanutí Ducha svatého, ale zároveň musí být chráněn a moudře ošetřován před prudkými závany zvenčí, aby nebyl uhašen.

(Zdroj: Matice cyrilometodějská)

 

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou