Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

František: Společnost, která opouští seniory, nese virus smrti

Datum publikace5. 3. 2015, 13.26
TiskTisk

Staří lidé nejsou přítěží, vděčíme jim za mnohé. Společnost bez vděčnosti je perverzní. Uvedl to papež František během středeční (4. března 2015) generální audience, při níž pokračoval v cyklu katechezí o rodině.

Vatikán: „Kde není úcta ke starým, není ani budoucnost pro mladé.“ Řekl to papež František během své pravidelné generální audience. V rámci přípravy na biskupskou synodu o rodině hovořil římský biskup o úloze starých lidí. Zatímco uplynulou středu se věnoval současné situaci seniorů, v příští katechezi vyzdvihne pozitivní povolání stáří.

„Kvalita civilizace se poměřuje tím, jak nakládá se seniory a jaké místo vyhrazuje ve společném životě starým lidem,“ citoval během promluvy František svého předchůdce Benedikta XVI.

Svědomí usíná, kde chybí láska

V současné společnosti se nedává náležitý prostor a úcta seniorům, kteří jsou mnohdy považováni za „přítěž“. Papež tvrdě odsoudil toto „skartování“ starých lidí: „Je ošklivé vidět staré lidi skartované, je to ohavné, je to hřích! Nikdo se to neodvažuje říci otevřeně, ale dělá se to. Je něco zbabělého v tomto návyku na skartující kulturu. Zvykli jsme si, že lidé jsou skartováni. Chceme odstranit náš zvýšený strach před slabostí a zranitelností, ale tak vyvoláváme u starých lidí nárůst úzkosti, že budou špatně snášeni a opuštěni.“

„Jak snadno lze uspat svědomí, když chybí láska!“ řekl také papež, podle kterého by staří lidé měli být „zásobou moudrosti našeho lidu“. Římský biskup také kritizoval mentalitu, která považuje za užitečné pouze mladé lidi.

Připomněl dále událost ze svého biskupského působení v Buenos Aires: „Pamatuji si, že jsem při návštěvách domovů důchodců od mnoha z nich na otázku, jak se daří jim a jejich dětem, slyšel odpověď: ´Dobře, dobře.´ - Kolik máte dětí? - ´Hodně.´ - A navštěvují vás? - ´Ano, ano, vždycky přijdou´ - A kdy tady byli naposled? Jedna stará paní mi řekla: ´Na Vánoce.´ - A byl srpen. Osm měsíců, aniž by viděla děti, osm měsíců opuštěna! Toto se nazývá smrtelný hřích!“  

Přítomným také papež vyprávěl variantu příběhu Dědeček a vnuk zaznamenaného bratry Grimmovými.  

Ztratíme-li nezištnou lásku, přijdeme o duši                    

Staří lidé jsou muži a ženy, od nichž jsme dostali mnohé, řekl také František s tím, že církev vždy pěstovala „kulturu blízkosti vůči starým lidem, ochotu je srdečně a solidárně doprovázet na této závěrečné životní etapě“. Věřící se nemohou přizpůsobovat mentalitě nevšímavosti a lhostejnosti vůči seniorům. Podle papeže je třeba „probudit společný smysl pro vděčnosti“, ocenění, pohostinnost, aby se prarodiče cítili živou součástí svého společenství.

V závěru své katecheze se papež věnoval „obzvláště křehkým lidem“, kteří vyžadují zvláštní pozornost kvůli svému zdravotnímu stavu nebo samotě. „Učiníme tady krok zpět? Ponecháme je jejich údělu? Společnost bez blízkosti, kde se nezištnost a bezpodmínečné sympatie i vůči cizím vytrácejí, je společnost perverzní. Církev, věrna Božímu Slovu, nemůže tuto degeneraci tolerovat. Křesťanská společnost, ve které by blízkost a nezištnost už nebyly považovány za nezbytné, by spolu s nimi ztratila svoji duši. Kde není úcta vůči starým, není budoucnost pro mladé,“ zakončil František svou promluvu.

Plné znění promluvy naleznete na stránkách Vatikánského rozhlasu.

(foto: CNA / Alan Holdren; zdroj: Radio Vaticana, Vatikánské tiskové středisko)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou