Lupa
Obsah Obsah
Portál

Do Česka dorazili první krajané z Ukrajiny

Datum publikace11. 3. 2015, 10.58
TiskTisk

V uplynulém týdnu dorazili do ČR první krajané z Ukrajiny, kteří se rozhodli přestěhovat kvůli obavám z bezpečnostní situace v zemi. Program přesídlení koordinuje Ministerstvo vnitra, které pověřilo Arcidiecézní charitu Praha realizací asistence při přesídlení a integraci.

Praha: Prvních 44 krajanů přicestovalo 3. března linkovým autobusem na nádraží Praha Florenc. Odtud jim byl zajištěn převoz do Červené nad Vltavou. Ubytování a stravu ve zdejším hotelu, který je zařízením Ministerstva vnitra, mohou využít na dobu šesti měsíců, v odůvodněných případech až na jeden rok.

Do Červené nad Vltavou doprovázeli krajany pracovníci Arcidiecézní charity Praha, kteří již první den po příjezdu zahájili asistenci s nutnými administrativními úkony jako je přihlášení na zdravotní pojišťovně, Úřadu práce, zajištění povinné školní docházky dětí apod. Krajané totiž získali ve zrychleném řízení trvalý pobyt, který jim dává stejná práva a povinnosti jako českým občanům vyjma práva volit.

Krajanům se individuálně věnují sociální pracovníci Střediska Migrace Arcidiecézní charity Praha, kteří mají zkušenosti se sociálním poradenstvím a integrací migrantů. Pracovníci provádějí sociální šetření zjišťující potřeby jednotlivců a rodin. V těchto dnech je v Červené nad Vltavou ubytováno celkem 46 krajanů (4 přicestovali samostatně). Jsou mezi nimi jednotlivci, tříčlenné, čtyřčlenné a pětičlenné rodiny, celkem pět školou povinných dětí. Většina osob je v produktivním věku, dvě osoby jsou důchodového věku.

Sociální pracovníci řešili v prvním dnu pobytu vážné zdravotní komplikace a hospitalizaci jednoho z krajanů. Jeho zdravotní stav je nyní již stabilizován.

V dalším kroku bude zahájen kurz českého jazyka. První výuka proběhne ve středu 11. března přímo v Červené nad Vltavou. Většina krajanů se česky dorozumí. Řada z nich se na Ukrajině aktivně zapojovala do činnosti českých spolků. Před samotným odjezdem do České republiky se mnozí z nich intenzivně věnovali studiu češtiny. Jazykové kurzy však budou pro většinu krajanů nutným krokem k hladké integraci do české společnosti.

V průběhu tohoto týdne přicestuje po vlastní ose několik dalších krajanů. V neděli 15. března přiletí vládním speciálem dalších 40 osob. Na letišti je přivítá prezident Miloš Zeman.

Arcidiecézní charita Praha shromažďuje nabídky na zaměstnání a ubytování krajanů, které přicházejí doslova z celé České republiky. Nabídky je možné zasílat na e-mailovou adresu krajane@praha.charita.cz.

(autor: Arcidiecézní charita Praha; foto: Červená nad Vltavou, pondělí 9. března, krajanská rodina při sociálním šetření)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou