Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Jean Vanier: Objevme, že každý člověk je krásný

Datum publikace11. 3. 2015, 16.08
TiskTisk

Letošním laureátem Tepletonovy ceny se stal Jean Vanier, zakladatel komunit L´Arche, v nichž společně žijí lidé s psychickým handicapem a jejich asistenti.

Londýn: „Aby se člověk stal plně lidským, je třeba nechat spadnout bariéry, otevřít se a objevit, že každá osoba je krásná.“ Uvedl to zakladatel komunit L´Arche (česky archa) Jean Vanier, který se stal letošním laureátem Templetonovy ceny, nazývané také „Nobelovou cenou za náboženství“. Nominace byla dnes (11. března 2015) oznámena v Londýně, k slavnostnímu předání ceny dojde 18. května 2015.

L´Arche je síť komunit, v nichž společně žijí lidé s mentálním postižením a jejich asistenti. Dílo, které vzniklo v roce 1964 v severní Francii, kdy Vanier pozval dva mentálně handicapované muže k sobě domů, se v současnosti rozrostlo na 147 komunit působících ve 35 zemích. Kromě toho existuje více než 1.500 společenství Víra a Světlo, které po celém světě podporují vzájemnou solidaritu lidí s handicapem a jejich asistentů, přičemž však nesdílí stejný domov.

Vanier též publikoval přes 30 knih. Některé jeho zkušenosti jsou zachyceny v sérii pěti videí, které u příležitosti udělení ceny vytvořila Nadace Johna Templetona.

„Aby se člověk stal plně lidským, je třeba nechat spadnout bariéry, otevřít se a objevit, že každá osoba je krásná,“ uvádí Jean Vanier v jednom z nich. „Pod vším, co děláš, pod tvými úkoly, jsi ukrytý ty sám. A ty, v jádru svého bytí, jsi někým, kdo volá: ´Miluje mě někdo?´ Ne pro to, co mohu dělat, ale pro to, kdo jsem.“

Lidem s handicapem je podle Vaniera potřeba navrátit jejich vědomí vlastní jedinečnosti: „Znamená to odhalit, že jsi krásnější, než by ses opovažoval doufat. Znamená to pomoci jim objevit: Já jsem někým. Jde o to, že lidé s postižením jsou ponižováni, říká se jim, že nejsou dobří. Avšak ve skutečnosti jsou to krásní lidé, jen to musí objevit,“ řekl Vanier během dnešní tiskové konference.

V souvislosti se svou nominací Vanier také publikoval výzvu k míru: „I když jsme křesťané, židé nebo muslimové, Američané, Rusové nebo Afričané, generálové či kněží, rabínové nebo imámové, i když máme viditelná či neviditelná postižení: Ze všeho nejdříve jsme lidské bytosti se srdci schopnými lásky.“

Templetonova cena je každoročně udělována za mimořádný přínos v duchovní oblasti a je spojená s udělením vysoké finanční částky (letos 1,1 milionů liber, v přepočtu 42,7 milionů Kč). Loňským laureátem je prof. Tomáš Halík, předtím cenu získal např. dalajláma, Matka Tereza nebo bratr Roger z Taizé.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou