Lupa
Obsah Obsah
Portál

Stále u sebe nosím slova mé babičky, řekl papež František

Datum publikace12. 3. 2015, 13.30
TiskTisk

Při středeční generální audienci (11. března 2015) hovořil papež František o smyslu stáří.

Vatikán: „Slova, která mi moje babička napsala v den mého kněžského svěcení, nosím stále s sebou, mám je v breviáři, často je čtu a mám z nich užitek.“ Řekl to papež František během středeční generální audience, při níž hovořil o smyslu stáří v lidském životě. Na Svatopetrském náměstí se události zúčastnilo 12 tisíc lidí. Římský biskup tak pokračoval v sérii promluv připravujících na podzimní biskupskou synodu o rodině.

Stáří je skutečným Božím povoláním, uvedl papež, který se zároveň zařadil do této věkové skupiny, když připomněl, že na Filipínách dostal přezdívku „Dědeček František“. Pro seniory nenastává „čas odložit vesla do loďky“. Spiritualitu stáří je však nutné prohloubit, neboť společnost jí nepřiznává plnou hodnotu.

Na příkladu biblických postav Simeona a Anny, kteří celý život očekávali Ježíše a při setkání s ním zazpívali chvalozpěv, který se v církvi používá dodnes, papež zdůraznil, že smyslem stáří je především modlitba.

„Staňme se také trochu básníky modlitby, zkusme hledat svoje slova, osvojme si ta, kterým nás učí Boží Slovo. Modlitba prarodičů a seniorů je velkým darem pro církev! Je to obrovské bohatství. A velká injekce moudrosti také pro celou lidskou společnost, zejména pro tu, která je příliš zaneprázdněná, schvácená a roztěkaná. Někdo musí zpívat rovněž pro ně a opěvovat Boží znamení, modlit se za ně. Podívejme se na Benedikta XVI., který se rozhodl trávit v modlitbě a naslouchání Bohu poslední úsek svého života!“ uvedl František.

„My potřebujeme především seniory, kteří se modlí, protože k tomu je nám dáno stáří,“ zopakoval také papež. Senioři jsou podle něj „sborem duchovního chrámu“, který podpírá mladou generaci:

„Můžeme děkovat Pánu za obdržená dobrodiní a zaplnit prázdnotu nevděčnosti, která jej obklopuje. Můžeme se přimlouvat za touhy nových generací a dávat důstojnost paměti a obětem z minulosti. Můžeme připomínat ambiciózním mladým, že život bez lásky je vyprahlý. Můžeme ustrašeným mladým říci, že úzkost z budoucnosti lze překonat. Můžeme učit mládež příliš zamilovanou samu do sebe, že větší radostí je dávat než dostávat.“

Modlitba podle Františka očišťuje srdce člověka a zamezuje tomu, aby se zatvrdilo v zášti a sobectví.

Posláním seniorů je také předávání životní moudrosti, uvedl papež, který připomněl slova, jež mu napsala babička v den jeho kněžského svěcení. „Slova prarodičů mají pro mladé zvláštní smysl a oni si to uvědomují,“ uzavřel svou katechezi František.

(foto: CNA / Joaquín Peiró Pérez; zdroj a citace: www.radiovaticana.cz, SIR)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou