Lupa
Obsah Obsah
Portál

O čem píše KT č. 12/2015

Datum publikace17. 3. 2015, 14.32
TiskTisk

Nové vydání Katolického týdeníku se věnuje charitní pomoci ukrajinským krajanům, kteří se rozhodli přesídlit do ČR, píše i o útocích na křesťany v Pákistánu či přináší Téma o P. Františkovi Ferdovi.

Charita pomáhá krajanům z Ukrajiny. Dvě tašky do ruky, v nich to nejnutnější a vše ostatní nechat za sebou. Tak přicestovali první čeští krajané z Ukrajiny - dorazili ti akutně ohrožení. Při repatriaci jim pomáhá Pražská arcidiecézní charita a KT byl u toho.

Teplický salesián dostal holubici míru. P. Benno Beneš převzal ocenění za zásluhy o porozumění mezi národy. Držiteli ceny byli mj. Václav Havel, dalajláma či Michail Gorbačov.

V kostelích v Pákistánu zabíjely výbuchy. Objetím ve dveřích kostela spustil hlídač detonaci, kterou sebevražedný atentátník plánoval odpálit uvnitř. Nejspíš tím zachránil řadu životů v pákistánském Lahore.

Téma: P. František Ferda. To jméno pořád vyvolává mezi věřícími hodně emocí. Čím si tento kněz, který působil v západních Čechách, vysloužil takovou známost?

Perspektivy: Výsměch – výkřik – vyznání. Zejména ke konci postního období, na samém prahu Velikonoc, rozjímá církev již po staletí pašijní oddíly. Zamýšlíme se nad třemi výroky pašijového dramatu.

Perspektivy: Proč se zpovídáme? Odpovědi lze hledat na stránce Spiritualita s pastorálním teologem Mons. Alešem Opatrným. Hledáme Boží odpuštění? A jestliže ano, pak kde? A pokud ne, tak proč?

Doma: Malí zlobivci. Na uličníky si dnes stěžuje kdekdo. Stěžovaly si i naše babičky. Děti se prý změnily: jsou drzé, bez trpělivosti a nectí starší. Je tomu opravdu tak?

Papež František: „Zašel bych si na pizzu.“ Ohlédnutím za dvouletým pontifikátem Svatého otce uzavíráme noviny.

…a mnoho dalšího v aktuálním vydání KT ve vaší schránce nebo na www.katyd.cz.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou