Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

BISCUP 2015: Diecézní setkání mládeže 20. – 21. 3. v Místku

Datum publikace19. 3. 2015, 17.54
TiskTisk

Týden před Květnou nedělí prožije mládež ostravsko-opavské diecéze dvoudenní setkání s biskupem Františkem Václavem Lobkowiczem. Akce s názvem BISCUP 2015 začíná v pátek 20. 3. v 19.00 hodin v budově 8. Základní školy na ulici Československé armády a končí v sobotu 21. 3. odpoledne mší svatou v kostele sv. Jana a Pavla. Ve Frýdku-Místku.

Frýdek-Místek: Ke vzájemnému setkávání vyzval mládež celého světa před 30 lety papež Jan Pavel II. Také jeho následovníci zvou každým rokem mládež, aby se scházela s biskupy a tvořila jedno velké společenství. „V některých odlehlejších částech naší diecéze mohou mít mladí lidé pocit, že jsou se svou vírou sami, protože je tam málo věřících. Pak přijedou na setkání, kde je pět set, šest set mladých. To je dokáže nabít a povzbudit,“ uvedl Tomáš Kubela z Diecézního centra pro mládež, které akci koordinuje a připravuje program.

Mottem letošního již 30. Světového dne mládeže, je citát z Ježíšova kázání na Hoře Blahoslavenství. „Blahoslavení čistého srdce, neboť oni uvidí Boha.' (Mt 5, 8). Úryvek z evangelia mladým k rozjímání vybral papež František. Tématem setkání mládeže v Místku bude zaměřený na Rok zasvěceného života a program vyplní katecheze, společné prožívání mše svaté, modlitby a také setkání s řeholníky a řeholnicemi, kteří působí v ostravsko-opavské diecézi. Prezentovat se bude osm řeholních společenství. Součástí programu je také hra ve městě nebo happening na náměstí.

Do přípravy programu je zapojeno čtyřicet dobrovolníků z řad mládeže. „S přípravou Diecézního setkání mládeže začínáme vždy půl roku před vlastní akcí. Vybereme a navštívíme místo, kde bude setkání probíhat, domlouváme prostory a ubytování pro stovky účastníků,“ řekl Tomáš Kubela z Diecézního centra pro mládež, které při organizaci celodiecézní akce spoléhá na pomoc kaplanů pro mládež v jednotlivých děkanátech.

Událostí žije také místní farnost pod vedením místeckého děkana Mons. Josefa Maňáka. Přestože bude centrem setkání budova 8. základní školy na ulici Československé armády, část programu prožijí mladí také v kostelích. „V sobotu 21. 3. bude v 15.30 hodin mše svatá ve farním kostele sv. Jana a Pavla s otcem biskupem, další dva naše kostely budou k dispozici pro adorace a besedy s řeholníky v rámci různých workshopů,“ upřesnil místecký farář Josef Maňák. Farníci se také zapojí do organizace setkání ryze praktickou přípravou. Napečou koláče a buchty, které budou k dispozici mladým.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou