Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Společnost bez dětí je smutná a fádní, prohlásil papež

Datum publikace19. 3. 2015, 14.38
TiskTisk

Během středeční (18. března 2015) generální audience hovořil papež František o tématu dětství. Promluva je součástí přípravy na podzimní zasedání biskupské synody, které se bude věnovat rodině.

Vatikán: Společnost bez dětí je smutná a fádní, prohlásil během středeční generální audience papež František. Poté, co ve svých pravidelných promluvách v uplynulých měsících hovořil o mateřství, otcovství a stáří, svou poslední katechezi věnoval tématu dětství.

Děti jsou podle římského biskupa „velkým darem“ pro lidstvo, současně jsou však těmi, kdo jsou značně vyloučeni. „Nenecháme je ani se narodit,“ uvedl František. Současně dodal, že „společnost lze posuzovat podle toho, jak jedná s dětmi. Nejen morálně, ale také sociologicky, zda je společnost svobodná nebo otročí nějakým mezinárodním zájmům“.

Podle papeže děti neustále dospělým připomínají stav, který je nezbytný pro vstup do Božího království: Nepovažovat se za soběstačné, přiznat potřebu pomoci, lásky a odpuštění.

Nezávisle na svém věku uchovává každý člověk svou identitu dítěte, uvedl římský biskup: „Všichni jsme syny a dcerami. Tak je nám ustavičně připomínáno, že život jsme si nedali sami, ale dostali jsme jej. Obrovský dar života je první dar, který jsme obdrželi. Občas jsme v životě nakloněni na to zapomenout, jako bychom byli pány svého života. Jsme však radikálně závislí. A vskutku je motivem velké radosti, pociťujeme-li, že v každém věku, v každém situaci a v každém společenském postavení zůstáváme syny a dcerami.“

Papež následně vyjmenoval některé dary dětství: Čistý pohled, důvěru ve své rodiče i v Boha, nepřítomnost falešnosti, schopnost upřímně se smát a plakat. Děti jsou také nositeli něhy: „Ve své vnitřní jednoduchosti jsou děti schopny přijímat a rozdávat něhu. Mít něhu znamená mít srdce ´z masa´ a nikoli ´z kamene´, jak říká Bible. Něha je také poezií; cítí věci a události a nenakládá s nimi, jako s předměty, které používá, protože je potřebuje.“

V závěru papež připomněl, že děti přinášejí život, veselí, naději, ale zároveň také těžkosti. „Život je takový. (…) Lepší je však společnost s těmito starostmi a těmito problémy než smutná a fádní společnost bez dětí. A když porodnost klesá na jedno promile, lze říci, že se taková společnost stává smutnou a ponurou, protože je bez dětí.“

Papežovy katecheze pronesené během středečních generálních audiencí jsou součástí přípravy na podzimní zasedání biskupské synody, které se bude věnovat rodině.

(foto: CNA / Daniel Ibanez; zdroj: Radio Vaticana, VIS)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou