Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V Dolanech u Olomouce mají kapli pro ty, kteří hledají zázemí

Datum publikace19. 3. 2015, 15.33
TiskTisk

Společenství sv. Josefa v Dolanech může od středy 18. března 2015 využívat kapli, kterou vysvětil olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Křesťanská komunita, která je zajímavým projektem Charity Olomouc, nabízí lidem s komplikovanou minulostí šanci na druhý domov.

Dolany u Olomouce: 'Ze Společenství svatého Josefa jsem si odnesl radost. Zvláště mě potěšilo, že lidé, kteří si prošli v životě těžkou zkouškou, nezůstali na dně, ale díky Charitě našli svou lidskou důstojnost, společenství, které zbavuje samoty, a prostor k osobnímu rozvoji, včetně duchovního,' říká ke včerejší slavnosti Jan Graubner.

Komunita se zaměřuje na pomoc věřícím mužům, kterým dává možnost znovu zakusit bezpečné zázemí rodinného charakteru. Je určena těm, kteří prošli charitními službami nebo za sebou mají těžké životní situace. Existuje od září roku 2013, spravuje ji pastorační asistent bratr Maxmilián Gottwald OFMCap. Kapli bude společenství používat ke společným bohoslužbám a modlitbám, či jako prostor pro osobní rozjímání.

Společenství není obdobou azylových domů nebo ubytoven. Chceme vytvářet trvalé a bezpečné zázemí pro ty, kteří o něj přišli. To vše v rodinném duchu s oporou v křesťanských hodnotách,“ přibližuje smysl fungování této komunity Petr Prinz z Charity Olomouc.

Na období strávené ve společenství vzpomíná dnes téměř šedesátiletý pan J., který si prošel životem na ulici: „Byl jsem úplně na dně a Dolany mě postavily na nohy. Měl jsem myšlenky, že skončím se životem. A nyní mám byt, pečuji o svého syna,“ odhaluje vlastní příběh. „Po dlouhých letech jsem si opět našel cestu k Bohu a svátostem,“ dodává na závěr vyprávění. Pan J. Společenství sv. Josefa stále navštěvuje, nyní však jako dobrovolník.

Projekt vznikl za podpory olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera a díky středisku Samaritán pro lidi bez domova, které je součástí Charity Olomouc. Jeho start by nebyl možný bez finančního přispění z darů Tříkrálové sbírky. Komunitou obývané prostory patří sestrám premonstrátkám, které je nabídly k využití Charitě Olomouc.

(zdroj a foto: Martin Rejšek, Charita Olomouc)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou