Lupa
Obsah Obsah
Portál

Začala obnova kůru a záchrana nejstarších varhan v Brně

Datum publikace19. 3. 2015, 18.05
TiskTisk

Dnes, na svátek svatého Josefa 19. března 2015, který je patronem řádu minoritů, dělníků a řemeslníků, byly při mši svaté zahájeny projekty obnovy kůru v kostele Panny Marie Loretánské a záchrany zdejších varhan, které jsou nejstarší v Brně.

Brno: Kostel Panny Marie Loretánské, nazývaný Loretou, stojí vedle farního kostela sv. Janů při minoritském klášteře na Minoritské ulici v Brně. Oba kostely spolu s klášterem tvoří architektonický cenný barokní komplex. Konvent menších bratří minoritů je nejstarším a nejdéle fungujícím klášterem na území města Brna. Minoritský klášter byl založen krátce po roce 1230, vrcholná barokizace celého komplexu byla završena v roce 1733.

Stavba Lorety byla zahájena v roce 1716 a ukončena v roce 1726. V minulých letech byly provedeny četné záchranné a stavební práce při celkové rekonstrukci Lorety a stále probíhá restaurování jejího vybavení a výzdoby, např. rekonstrukce soch andělů z průčelí. V roce 2016 uplyne 300 let od zahájení stavby loretánské svatyně a zároveň 290 let od jejího posvěcení. Barokní jednomanuálové varhany s pedálem a 10 rejstříky na loretánském kůru postavil v roce 1726 brněnský varhanář Antonín Richter na přání a za vedení slavného kvardiána a hudebníka P. Barnabáše Freislera a to za 500 zl. z pozůstalosti barona Michala z Wertemy. Jde tak o nejstarší varhany v Brně, které se dochovaly ve velké části v původním stavu.

Varhany budou pečlivě restaurovány tak, aby znovu po mnoha desetiletích fungovaly a hrály. Obnova kůru bude zaměřena na dřevěnou podlahu, kovářské prvky, vybavení a zábradlí kůru, omítky, freskovou výzdobu i výmalbu. Cílem projektu obnovy kůru a záchrany varhan je podpora kultury, liturgie, poutního provozu, drobné koncertní a komorní činnosti, uměleckého školství, mladých lidí, vzdělávání, cestovního ruchu, zhodnocení kulturní památky a zvýšení úrovně Brna i celé jižní Moravy.

Minorité se modlí při zahájení obnovy kůru a záchrany varhan v Loretě za všechny dárce a dobrodince i účastníky tohoto díla i za jeho požehnaný průběh a dobré ukončení. Zároveň i prosí o jakoukoliv podporu tohoto projektu.

(zdroj: Bohdan Heczko, OFMConv., klášter minoritů Brno; foto: http://brno.minorite.cz)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou