Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

PMD na návštěvě Filipín: Chudí lidé zde žijí i na smetišti

Datum publikace25. 3. 2015, 16.15
TiskTisk

Ve dnech od 12. do 23. března 2015 navštívila čtyřčlenná skupina Papežských misijních děl (PMD) z České republiky Filipíny. Cílem misijní cesty bylo zdokumentovat místní situaci a seznámit se blíže zvláště s projekty PMD, které jsou z ČR podporovány.

Manila: Do východoasijské katolické země se vypravil P. Jiří Šlégr spolu s nastupujícím Národním ředitelem PMD Leošem Halbrštátem, kameramanem Martinem Rýznarem a Hanou Koukalovou, ředitelkou PMD za českobudějovickou diecézi.

V roce 2014 se prostřednictvím Papežských misijních děl poslalo do 31 filipínských diecézí přes 7 miliónů Kč, které pomohly téměř 13 milionům dětí. Čeští dárci se na této asistenci podíleli nemalou měrou: V loňském roce přispěli na 5 projektů a užitek z téměř 1 milionu Kč mělo přes 4300 chudých dětí.

Pomoc českých občanů směřovala na podporu vzdělání dětí z chudých rodin, zajištění chodu domova pro potřebné a zanedbané děti, ochranu chudých dětí, jídlo pro nejmenší z nuzných rodin a náklady na školné pro děti z početných rodin. Podpořeno bylo také vzdělávání a katechetické aktivity pro velmi chudé děti, křesťanská formace a morální výchova ve slumech, chod zdravotního a sociálního střediska pro chudé děti, vzdělávání dětí z vesnických rodin s nízkým příjmem. Lidé z ČR také poskytli peníze na jídlo i lékařskou péči pro podvyživené děti nebo léky a oblečení pro rodiny bez domova, sirotky a opuštěné děti.

Naše spojení s touto zemí a pokračující asistence filipínským dětem v bídě bude pokračovat i nadále, uvedl po skončení misijní cesty P. Jiří Šlégr: „Vzhledem k opravdu náročné situaci, kterou chudé rodiny, děti a mládež zažívají, vidím jako velmi potřebné právě do těchto míst stále podporu poskytovat. (…) Naši spolupracovníci se nebojí chodit za chudými dětmi či rodinami ani pod most, na ulici, smetiště či hřbitovy, protože i tady je často nalézají.“

Podle P. Šlégra jsou chudé děti vystaveny mnoha nebezpečím: „Neustále zde těmto bezbranným a zranitelným hrozí, že zmizí jako oběti sexuálního zneužívání, otroctví či obchodu, že se stanou obětí obchodu s orgány - např. jim někdo odoperuje ledviny a nechá je třeba i zemřít. Přišlo mi velice líto těchto maličkých, kteří, aby přežili, utíkají před násilím od svých rodičů, chodí po žebrotě, jedí odpadky, kradou, přespávají na kartonech opuštěných tržišť třeba pod prázdnými háky na maso, odkud je ráno vyžene denní ruch nakupujících a prodávajících. Kvůli nedostatečné hygieně mají nejrůznější nemoci a podvýživa u nich vše ještě zhoršuje. Jsem opravdu rád, že právě sem podáváme pomocnou ruku těm nejpotřebnějším. Ode všech z Filipín vyřizuji plnou náruč lásky, vděčnosti, modliteb a prosbu o další pomoc.“   

Více informací o misijní cestě mohou zájemci nalézt na webu missio.cz, kde je zveřejněn cestovní deník, fotografie, videoklipy a další aktuality. Papežská misijní díla plánují také vydání Misijního kalendáře a kalendáříku 2016 či filmového dokumentu.

Na stránce jsou také uvedeny informace o možnostech pomoci dětem na Filipínách.

(zdroj: Papežská misijní díla)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou