Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

10 let od smrti Jana Pavla II. a čas milosrdenství

Datum publikace1. 4. 2015, 14.53
TiskTisk

2. dubna 2005 v 21.37 hodin zemřel papež Jan Pavel II. Během liturgické slavnosti Božího milosrdenství se tak uzavřel třetí nejdelší pontifikát v dějinách křesťanství.

Řím: „Dovolte mi odejít k Otci.“ Taková byla jedna z posledních vět Jana Pavla II. vyslovených předtím, než upadl do kómatu. Uvádí to jeho osobní lékař Renato Buzzonetti v rozhovoru, který publikovalo italské nakladatelství Ares.

Lékařovo vyprávění o závěrečných dnech polského papeže začíná ve čtvrtek 31. března 2005, kdy Wojtyla dostává septický šok. Jeho stav se však daří stabilizovat. Svatému otci je udělena svátost nemocných, účastní se též mše svaté: „Během proměňování dvakrát slabě zvedá ruku, kvůli chlebu a vínu. Naznačuje bití se v prsa pravou rukou během Beránku Boží,“ vzpomíná Buzzonetti. V tomto stavu zůstává Wojtyla celý pátek i v sobotu, až do 16. hodiny, kdy usíná, a upadá do kómatu.

Jedna z jeho posledních slov zněla: „Dovolte mi odejít k Otci“. Podle papežova lékaře byla tato slova plná očekávání: „Nejednalo se o pasivní rezignaci před nemocí ani o útěk z utrpení. Jeho slova vyjadřovala hluboké vědomí křížové cesty, která se blížila k svému horizontu: k setkání s Bohem. Jan Pavel II. nechtěl odkládat toto setkání, které očekával již od let svého útlého mládí. Kvůli tomu žil. Byla to tedy slova očekávání a naděje, obnoveného a definitivního odevzdání sebe sama do rukou Otce.“

Ve 20.00 hodin byla u papeže sloužena mše svatá se čteními ze slavnosti Božího milosrdenství. Během ní bylo papeži podáno viatikum (eucharistie) a znovu udělena svátost nemocných. Podle vatikánského tiskového mluvčího Joaquina Navarra Vallse byly poslední hodiny polského papeže poznamenány nepřetržitou modlitbou všech, kdo mu pomáhali na jeho poslední cestě i modlitbou tisíců věřících na Svatopetrském náměstí.

Jan Pavel II. umírá v 21.37 hodin, o slavnosti Božího milosrdenství. Tedy právě o svátku, který o patnáct let dříve sám ustanovil po celou církev. „Světlo Božího milosrdenství (…) bude svítit na cestu lidem třetího milénia,“ prohlásil Wojtyla v roce 2000 při vyhlášení nové slavnosti. A o svém působení na Petrově stolci řekl: „Poselství o Božím milosrdenství utvářelo určitým způsobem obraz mého pontifikátu.“

Není tedy náhodou, že o deset let později vyhlašuje papež František první Svatý rok svého pontifikátu – Rok milosrdenství. Slavnostní ohlášení proběhne v sobotu 11. dubna 2015 v 17.30 hodin, kdy bude před Svatou branou vatikánské baziliky přečtena papežská bula. Následně bude František slavit nešpory ze slavnosti Božího milosrdenství. Liturgicky to tedy bude týž den, během něhož o deset let dříve zemřel Jan Pavel II.

Františkův pontifikát sleduje stejnou linii jako služba jeho polského předchůdce. Již při první veřejné modlitbě Anděl Páně 17. března 2013 pronesl dnes již známou větu: „Bůh se nikdy neunaví odpouštět. Avšak my se někdy unavíme o odpuštění prosit.“ K tématu se vrací opakovaně.

Nový Svatý rok milosrdenství má tedy poukázat na tuto Boží otevřenou náruč, jejímž svědkem má církev být: „Často jsem přemýšlel, jak může církev více poukázat na své poslání být svědkem milosrdenství. Je to cesta, jež začíná duchovním obrácením. Proto jsem rozhodl vyhlásit mimořádné jubileum, v jehož středu bude milosrdenství. Bude to Svatý rok milosrdenství. Chceme jej prožívat ve světle Pánova slova: ´Buďte milosrdní jako Otec´.“

Plné znění promluvy, kterou pronesl Jan Pavel II. při ustanovení svátku Božího milosrdenství, naleznete na stránkách Radia Proglas)

(zdroj: Tempi, VIS, Proglas, foto: Agencia Brazil / Ricardo Stucker)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou