Lupa
Obsah Obsah
Portál

Jan Pavel II. se natrvalo vrátil. V katedrále je přítomen v relikviáři

Datum publikace3. 4. 2015, 1.59
TiskTisk

Papež sv. Jan Pavel II. se na Zelený čtvrtek 2. dubna 2015 natrvalo vrátil do katedrály Svatého Ducha v Hradci Králové. Symbolicky, v podobě relikvií. Uložil je zde děkan František Hladký za účasti biskupa Jana Vokála.

Hradec Králové: Pramínek vlasů a polštářek s kapičkou krve papeže sv. Jana Pavla II. je od dnešního dopoledne součástí vybavení katedrály Svatého Ducha v Hradci Králové. Na začátku Missy Chrismatis vzácné ostatky světce v postříbřeném relikviáři uložil do gotického výklenku, za účasti sídelního biskupa Jana Vokála a všech diecézních kněží, děkan katedrální kapituly František Hladký. Relikviář se nachází v těsné blízkosti plastiky sv. Klementa, hlavního patrona královéhradecké diecéze.

Katedrála Svatého Ducha se dnešním dnem zapsala na seznam několika málů kostelů na světě i v České republice, kde ostatky prvního slovanského papeže uchovávají. Stalo se tak u příležitosti desátého výročí úmrtí sv. Jana Pavla II., který Hradec Králové a katedrálu osobně navštívil 26. dubna 1997. Z českých a moravských chrámů uchovává kapičku krve například dóm sv. Václava v Olomouci, kostel Svatého Ducha v Ostravě - Zábřehu a kostel sv. Mikuláše v Jaroměři.

Vztah Svatého otce Jana Pavla II., jehož památku si církev připomíná 22. října, byl velmi vřelý. Biskupa Karla Otčenáška považoval za svého osobního přítele, řadu kněží tajně vysvětil ještě před svým zvolením papežem. Navíc v květnu 1989 udělil kněžské svěcení i dnešnímu sídelnímu biskupu Janu Vokálovi.

Právě Jan Vokál se zasloužil o to, že královéhradecká diecéze ostatky rodáka z polských Wadowic získala. Věnoval je kardinál Stanislav Dziwisz, krakovský arcibiskup a někdejší osobní sekretář sv. Jana Pavla II.

Slavnostní uložení relikviáře se uskutečnilo za značné pozornosti veřejnosti i médií. Po celé dopoledne i v průběhu mše přenášela živé vstupy přímo do vysílání Česká televize. Reportáž můžete vidět zde.

Fotogalerii T. Kubelky naleznete na: http://www.bihk.cz/aktuality/fotogalerie/681-ostatky-sv.-jana-pavla-ii.-spocinuly-v-katedrale.html.

(Lukáš Peška, tiskový mluvčí Biskupství královéhradeckého)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou