Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Přijetí Božího povolání učiní váš život radostnějším, píše papež

Datum publikace15. 4. 2015, 14.17
TiskTisk

(aktualizováno 16.4.2015) V neděli Dobrého Pastýře, která letos připadá na 26. duben 2016, si církev připomíná Světový den modliteb za povolání.

Vatikán: „Jak je krásné nechat se překvapit Božím povoláním, přijmout jeho Slovo, vstoupit s vaším životem do Kristových stop. (…) Váš život se bude stávat každým dnem bohatším a radostnějším.“ Tato slova píše papež František v poselství k 52. Světovému dni modliteb za povolání, který si církev letos připomíná v neděli 26. dubna 2015.

Tématem papežova dopisu je „Exodus jako základní zkušenost povolání“. Podle Františka je biblická zkušenost exodu (vyjití z Egypta) obrazem cesty povolání. „Nabídnout vlastní život (…) je možné pouze tehdy, jsme-li schopní vyjít sami ze sebe. Proto bych se chtěl v letošní 52. Den modliteb za povolání zamýšlet nad tímto ´exodem´, jímž je povolání, nebo lépe: jímž naše odpověď na povolání, které nám Bůh dává,“ vysvětluje papež téma.

Podobně jako Izraelský národ vyšel z egyptského otroctví ke svobodě, i křesťan má vycházet z otroctví starého člověka k novému životu v Kristu. „Tento přechod je opravdový exodus,“ píše papež. Základním prvkem povolání je pak tentýž pohyb: zanechat sebe sama, vyjít z pohodlnosti a rigidnosti vlastního „já“ a zaměřit svůj život na Krista. Podobně i Abrahám opustil svou „zemi“ a vydal se na cestu s důvěrou, že Bůh ukáže další směřování.

Vyjití ze sebe podle papeže neznamená pohrdání vlastním životem, cítěním nebo lidstvím. Kdo se naopak vydá na cestu za Kristem, nalezne „život v hojnosti“. „Toto všechno má svůj hluboký kořen v lásce. Křesťanské povolání je především povoláním k lásce, která člověka přitahuje a umožní mu vyjít ze sebe, podněcuje trvalý exodus z ´já´, které je uzavřené do sebe, směrem k jeho osvobození v sebedarování, a právě proto směřujícího k opětnému nalezení sebe, ba dokonce k objevení Boha,“ píše František.

Postoj vyjití ze sebe se také týká celé církve. Podle papeže se církev nemá příliš zabývat sama sebou, nýbrž jít k potřebným lidem, hlásat jim osvobozující evangelium, léčit rány duší i těla a pomáhat těm, kdo jsou v nouzi, především nejchudším.

„Panna Maria, vzor každého povolání, se nebála vyslovit své ´staň se´ k Božímu povolání. (…) Obraťme se k ní, abychom byli plně k dispozici plánu, který má Bůh s každým z nás,“ uzavírá své poselství papež František.

Světový den modliteb za povolání se koná každoročně o 4. neděli velikonoční, nazvanou také nedělí Dobrého Pastýře.

Poselství v plném znění naleznete v příloze.

(ilustrační foto: CNA / Yahaira Jacquez)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou