Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Genderová teorie je krokem zpět, prohlásil papež

Datum publikace16. 4. 2015, 15.56
TiskTisk

V rámci příprav na biskupskou synodu o rodině dnes (15. dubna) hovořil papež František o rozdílnosti muže a ženy. Kritizoval přitom teorii genderu a vyzval k vytvoření většího prostoru pro ženy ve společnosti i církvi.

Vatikán: Nejen muž sám či žena sama jsou obrazem Božím, nýbrž i oba společně odráží Boží krásu. Komentářem k biblickému vyprávění, podle něhož Bůh stvořil člověka, „aby byl obrazem Božím, jako muže a ženu je stvořil“, začal papež František svou promluvu při středeční (15. dubna 2015) generální audienci. Na Svatopetrském náměstí se jí zúčastnilo na 50 tisíc lidí.

Muž a žena jsou rozdílní a vzájemně se obohacují, zdůraznil římský biskup. Odlišnost obou pohlaví, která je do člověka vepsaná již při stvoření, neznamená jejich protiklad či poddanost jednoho druhému, nýbrž možnost sdílet se a plodit nový život.

Genderová teorie je možná výrazem frustrace a rezignace

Moderní doba podle Františka vnesla mnohé „pochybnosti“„skepticismus“ týkající se rozdílnosti mužů a žen. „Ptám se například, zda tzv. genderová teorie není také výrazem frustrace a rezignace, která hodlá smazat sexuální rozdílnost, neboť se s ní již nedokáže vyrovnat. Ano, riskujeme, že učiníme krok nazpět. Odstranění rozdílnosti je totiž problém, nikoliv řešení,“ řekl papež. Pokračoval tak v linii svých předchozích prohlášení, v nichž nazval teorii genderu „chybou lidské mysli, která vytváří tolik zmatků“ a útočí na rodinu.

Aby muž a žena vyřešili své vztahové problémy, je třeba namísto popírání rozdílů více spolu hovořit, naslouchat si, poznávat se, chovat k sobě úctu. Na těchto základech a pomocí Boží milosti je podle Františka možné vytvořit manželství na celý život. Papež také zdůraznil potřebu podporovat manželský svazek: „Je to vážná věc, nejen pro věřící. Chtěl bych vyzvat intelektuály, aby neopouštěli toto téma, jakoby snad bylo v úsilí o svobodnější a spravedlivější společnost druhotné.“

Více prostoru ženám

Pokud se mají žena a muž vzájemně obohacovat, je nutné dát více prostoru ženám. Podle římského biskupa se však nemá ženám jen naslouchat, nýbrž dát jejich hlasu reálnou váhu ve společnosti i v církvi. „Ještě jsme nepochopili do hloubky, co nám může přinést ženský génius a co může žena dát společnosti i nám. Dovede se totiž na věci dívat jinýma očima, jež doplňují mužské myšlení. Je to cesta, kterou je třeba se ubírat tvořivěji a odvážněji,“ uvedl papež.

Krize důvěry v Boha souvisí s krizí manželství

V promluvě si také položil otázku, zda všeobecná krize důvěry v Boha není spojená s krizí svazku mezi mužem a ženou. Podle biblického vyprávění o stvoření světa a prvotním hříchu se totiž společenství člověka s Bohem odráží ve společenství muže a ženy. Hřích a následná ztráta důvěry v Boha působí také konflikt a rozdělení mezi prvními lidmi.

„Odtud plyne obrovská odpovědnost církve, všech věřících a především věřících rodin při novém objevování krásy stvořitelského plánu, který vpisuje Boží obraz také do smlouvy mezi mužem a ženou. Země se plní harmonií a důvěrou, když je smlouva muže a ženy prožívána dobře. Pokud ji muž a žena společně hledají mezi sebou a s Bohem, nepochybně ji naleznou,“ uzavřel svou promluvu papež.

(foto: CNA / Joaquín Peiró Pérez)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou