Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskup Vojtěch Cikrle předal medaile sv. Cyrila a Metoděje

Datum publikace17. 4. 2015, 17.58
TiskTisk

Pamětní medaile sv. Cyrila a Metoděje předal v těchto dnech brněnský biskup Vojtěch Cikrle prof. PhDr. Vladimíru Smékalovi, CSc. i manželům MUDr. Viole Svobodové a prof. MUDr. Augustinu Svobodovi, CSc., dr.h.c.

Brno: Při příležitosti 80. narozenin předal biskup Vojtěch Cikrle pamětní medaili sv. Cyrila a Metoděje prof. PhDr. Vladimíru Smékalovi, CSc., kterou ocenil jeho rozsáhlou přednáškovou a publikační činnost. 

Za více než dvacet let přednáškové činnosti a obětavé služby církvi převzali medaili manželé MUDr. Viola Svobodová  a prof. MUDr. Augustin Svoboda, CSc., dr.h.c.

Krátce o oceněných:
Prof. PhDr. Vladimír Smékal, CSc., nar. 1935, vystudoval psychologii a filozofii na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, poté působil v řadě zaměstnání. Zabýval se zejména  psychologií osobnosti, metodologií psychologie či psychologií náboženství.  Kromě výzkumné činnosti a pedagogického působení na vysokých školách vede řadu přednášek pro manažery a má rozsáhlou publikační činnost. Jeden z předních českých psychologů v současné době  působí jako emeritní profesor Masarykovy univerzity v Brně. Knihkupectví Cesta připravilo jubilantovi autogramiádu jeho knihy O lidské povaze, která proběhla v úterý 14. dubna 2015. O knižní novince se zájemci mohou dozvědět  v Knihovničce Radia Proglas, která zazní v neděli 19. dubna 2015 ve 13.20 hodin.
Prof. MUDr. Augustin Svoboda, CSc, d.h.c., nar. 1940, vystudoval lékařskou fakultu MU v Brně, po promoci působil jako učitel a vědecký pracovník na biologickém ústavu lékařské fakulty MU v Brně. Věnoval se výzkumu buňky a publikoval velkou řadu časopiseckých a knižních odborných publikací. V roce 1996 obdržel čestný doktorát na univerzitě v Segedíně.  Mimo činnosti ve vědeckých společnostech  působí rovněž v Moravsko-slezské křesťanské akademii a Kolegiu katolických lékařů a učí bioetiku na PedF MU v Brně.

MUDr. Viola Svobodová, nar. 1942, vystudovala lékařskou fakultu MU v Brně. Po krátké praxi v kyjovské nemocnici pracovala od roku 1970 na fakultních klinikách v Brně, naposled jako primářka infekční kliniky. Získala odborné vzdělání v interní medicíně, lékařské genetice a infekčním lékařství. Od roku 1998 pracovala v hospici v Brně a Rajhradě a od roku 2004 jako primářka v hospici sv. Alžběty. Odborně se věnuje bioetickým otázkám paliativní a hospicové péče, důstojnosti člověka ve zdraví a nemoci a doprovázení starých a nemocných. Je členkou  výboru Asociace kolegií katolických lékařů ČR.

Manželé Svobodovi jsou členy laické komunity Emmanuel, kde se věnují se pastoraci manželů a snoubenců, mladých lidí i seniorů. Do farností brněnské diecéze jsou zváni na katecheze na témata duchovní obnovy manželů, vdov a vdovců, seniorů, nemocných a biřmovanců a na katecheze o Božím slově a o křesťanském životě.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou