Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Skautské pouti 2015

Datum publikace21. 4. 2015, 17.01
TiskTisk

Letošní skautské pouti na připomínku patrona sv. Jiří proběhnou v  sobotu 25. dubna 2015. V ostravsko-opavské diecézi je tradičním místem setkání beskydská Ivančena, v olomoucké arcidiecézi se i letos skauti sejdou na Svatém Kopečku u Olomouce u hranice Hrubého Jeseníku a v brněnské diecézi se pouť uskuteční ve Sloupu v Moravském krasu.

Sloup v Moravském krasu/Svatý Kopeček/Ivančena: Letošní skautská pouť v brněnské diecézi proběhne v sobotu 25. dubna 2015 a vyvrcholí bohoslužbou, kterou bude v mariánském poutním kostele ve Sloupu v Moravském krasu slavit od 15.30 hodin brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Více na www.biskupstvi.cz.

V tutéž sobotu se po jednadvacáté skauti sejdou i na Svatém Kopečku u Olomouce. Akce začne mší svatou od 9.00 hod. v bazilice Navštívení Panny Marie, kterou bude sloužit svatokopecký kaplan Gorazd Krušina. Po ní se účastníci přemístí na farní zahradu, kde se mohou těšit na úvodní scénku k velké společné hře. V té se letos účastníci přenesou do blízké budoucnosti. Jako týmy z různých koutů světa se budou snažit najít součásti stroje, který může obnovit to, co předtím jeho výbuch zničil, a napravit tak škody celé havárie. Pozvánku na pouť naleznete na http://www.tylsar.skauting.cz

Skauti a skautky z celé České republiky, ale i ze zahraničí, zamíří v sobotu 25. dubna i k památníku popravených junáků na Ivančeně. Kamennou mohylu navršili skauti z kamenů, které na místo začali nosit po 2. světové válce, aby uctili své zabité kamarády.

Místo jejich popravy uctí již v pátek 24. dubna na bývalém židovském hřbitově v polském městě Cieszyn. Pietní akt k uctění památky ostravských roverů (starších skautů), kteří byli popraveni v závěru války, začíná v 17.00 hodin. Tryzny se zúčastní zástupci z krajského vedení skautské organizace, junáci z okresu Nový Jičín, který je v roce 2015 organizátorem výstupu k mohyle na Ivančeně. Na místě také budou skauti a členové Kmene dospělých Junáka z okresů Frýdek Místek a Karviná, harceři z Cieszyna, Bielsko Biale a Katowic.

Mezi těmi, kdo přijdou uctít místo skonu pěti ostravských skautů a dalších členů Odboje slezských junáků bude také biskup František Václav Lobkowicz, který je duchovním rádcem skautů a skautek. Na židovský hřbitov se vypraví také pamětníci z oddílu popravených mladých mužů.

Vláďa Čermák, Vláďa Pach, Otto Klein, Quido Němec, Milan Rotter byli 24. 4. 1945 střelou do týla zavražděni a následně pohřbeni v hromadném hrobě. Vzpomínková akce je letos významnější, neboť v den pietní akce uplyne přesně 70 let od jejich popravy. GPS souřadnice hřbitova: 49.7562742N, 18.6288408E.

V sobotu 25. dubna následuje tradiční výstup na Ivančenu, kde první kameny a kříž vztyčili 6. 10. 1946 členové 30. oddílu Junáka z Moravské Ostravy vedení Slávou Moravcem. Od tohoto data se začíná historie výstupů na Ivančenu, kterým zvláště v době komunistické totality bránily bezpečnostní složky.

V 8.00 hodin bude u kamenné mohyly vztyčena vlajka České republiky. V 10.30 bude na mýtině na levé straně od rozcestí vedoucí k Ivančeně sloužena mše svatá. Hlavním celebrantem bude biskup František Václav Lobkowicz. Po bohoslužbě se přítomní přesunou na slavnostní ceremoniál k mohyle, který začne přesně ve 12.00 hodin. Vlajka bude svěšena v 15.00 hodin.

Více k Ivančeně na www.ivancena.cz .

(Zdroj: Biskupství brněnské, 8. středisko Vládi Tylšara Olomouc)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou