Lupa
Obsah Obsah
Portál

Krev mučedníků křičí, aby slyšeli ti, kdo umí rozlišit dobro od zla

Datum publikace21. 4. 2015, 15.33
TiskTisk

V reakci na nedávnou vraždu etiopských křesťanů v Libyi poslal papež František dopis patriarchovi Etiopské pravoslavné církve Abunovi Mathiasovi.

Vatikán: „Krev našich bratří a sester v Kristu je svědectvím, které křičí, aby je uslyšeli ti, kdo ještě dokážou rozlišovat dobro od zla.“ Těmito slovy se v pondělí 20. dubna 2015 obrátil papež František na patriarchu Etiopské pravoslavné církve Abunu Mathiase. Reagoval tak na video, které se v předchozích dnech objevilo na internetu a které zachycuje údajné zavraždění dvou skupin etiopských křesťanů v Libyi příslušníky extremistické organizace Islámský stát. Šestnáct následovníků Krista mělo být zastřeleno na jihu země, zatímco dalších dvanáct zajatců bylo sťato na některé z pláží.

„S velkým zármutkem a bolestí jsem se dozvěděl o další z řady šokujících násilných skutků spáchaných na nevinných křesťanech v Libyi. Vím, že Vaše Svatost hluboce trpí v srdci i mysli při pohledu na krutosti na své věřící děti, zabité pouze proto, že byly následovníky našeho Pána a Spasitele Ježíše Krista. Obracím se na vás s vyjádřením co nejupřímnější solidarity, abych vás ujistil o své blízkosti v modlitbě tváří v tvář neustálému mučednictví, které je pácháno tak krutým způsobem na křesťanech v Africe, Blízkém východě a v některých oblastech Asie,“ napsal v dopise František.

Krev zabitých křesťanů má být podle papeže křikem, „který musí slyšet především těmi, kdo mají v rukou osudy národů“.

Jak dále římský biskup uvedl, letošní velikonoční radost má příměs hlubokého smutku. „Přesto však víme, že život, který prožíváme v Boží milosrdné lásce, je silnější než bolest, již mohou cítit všichni křesťané, bolest sdílenou s lidmi dobré vůle ve všech náboženských tradicích,“ dodal papež.

Pronásledování křesťanů věnoval František také část úterní homilie při ranní mši  v Domě sv. Marty. „Církev je dnes církví mučedníků,“ prohlásil a vyjmenoval přitom několik případů zabití křesťanů, které se odehrály v posledních dnech. Ti, kdo trpí pro Krista, podle něj přináší požehnání pro všechny ostatní věřící.

(foto: CNA / Alan Holdren)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou