Lupa
Obsah Obsah
Portál

V Lodži proběhl evropský kongres o univerzitní pastoraci

Datum publikace22. 4. 2015, 16.47
TiskTisk

Jak je možné pomoci studentům, aby objevili a žili krásu evangelia a stali se zodpovědnými za vlastní život? Touto otázkou se od 16. do 19. dubna 2015 v polské Lodži se zabývala více než padesátka zástupců evropských biskupských konferencí, kteří se věnují univerzitní pastoraci.

Lodž: Během čtyř pracovních dnů (16. – 19. dubna 2015) se přes padesát biskupů, vedoucích pracovníků univerzitní pastorace a expertů v Lodži zúčastnilo setkání nazvaného “Být a stát se zodpovědnými v životě”. Českou biskupskou konferenci zastupoval ředitel její katechetické sekce P. Mariusz Kuźniar.

Jak uvádí závěrečné tiskové prohlášení, mezi projednávanými tématy byly např. aspekty současné kultury, které nevedou ke stabilnímu způsobu života a nepomáhají mladým lidem převzít zodpovědnost za svou budoucnost.

Studenti se také podle delegátů často potýkají s uzavřeností do sebe („selfie kultura“), díky níž se nejsou schopní otevřít druhým a Bohu.

Účastníci dále diskutovali o otázkách spojených s ochranou života. Zdůraznili přitom aktuálnost encykliky papeže Jana Pavla II. Evangelium vitae, od jejíhož publikování uplynulo v březnu 20 let, a citovali pasáž, v níž polský papež vyzývá věřící, aby se stali „lidem života“. Lidský život nachází svůj pravý smysl ve světle Kristovy lásky a tento objev vede k převzetí zodpovědnosti za život.

Z prací také vzešlo několik „klíčových slov“, která mohou inspirovat pastorační pracovníky na univerzitách.

Prvním pojmem je „doprovázení“. Vychovatel nemá dávat rychlé odpovědi, nýbrž pomáhat studentům naslouchat vlastním odpovědím, které jim rostou v srdci, a hlasu svědomí. V tomto smyslu nestačí, aby pastorační pracovník věděl, co o daných tématech říká církev; je potřeba znát také odůvodnění některých tvrzení.

„Společenství-domov“ jsou dalšími klíčovými slovy pro univerzitní pastoraci. Účastníci setkání v Lodži zdůraznili potřebu, aby se místa studentské pastorace staly domovem, v němž mohou vyrůst dospělí křesťané a kde je možné překonávat samotu.

Třetím pojmem, který přítomní zdůraznili, je „svědectví“. Pro sdílení živé Boží přítomnosti mezi studenty není na prvním místě potřeba učitelů, nýbrž svědků, kteří dokážou na svém životě ukázat spojitost mezi teorií a praxí. Mladí lidé totiž touží především po autentickém životě.  

Účastníci setkání se také seznámili s kulturním a církevním dědictvím města Lodž, v němž žili sv. Maxmilián Kolbe a Faustyna Kowalská. V průběhu kongresu rovněž navštívili jediný nacistický koncentrační tábor pro děti v Polsku a muzeum věnované památce židů, jež byli zavražděni během Druhé světové války.

Setkání pořádala Komise Rady evropských biskupských konferencí (CCEE) pro katechezi, školy a univerzity.

Rada evropských biskupských konferencí (CCEE) sdružuje 33 biskupských konferencí kontinentu. Současným předsedou je arcibiskup Ostřihomi-Budapešti kardinál Péter Erdö.

(zdroj: CCEE; ilustrační foto: studentský kaplan Miroslav Herold SJ se studenty, ADCM Olomouc)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou