Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskupové hledali možnosti další spolupráce pro diecéze

Datum publikace23. 4. 2015, 11.14
TiskTisk

Ve dnech 21. a 22. dubna 2015 proběhlo v Praze 101. plenární zasedání českých a moravských biskupů. Na programu bylo pracovní jednání na pražském arcibiskupství a mše svatá v kostele sv. Františka z Assisi na Křižovnickém náměstí.

Praha: Při druhém letošním setkání pléna biskupů jeho účastníci volili vedení České biskupské konference (ČBK). Předsedou se stal opět kardinál Dominik Duka, místopředsedou arcibiskup Jan Graubner. Rovněž se doplňovala stálá rada ČBK; kromě předsedy a místopředsedy ČBK jsou členy biskupové František Lobkowicz a Jan Vokál s generálním sekretářem ČBK Tomášem Holubem.

V úvodu jednání se biskupové a zástupci řeholí setkali s generálními vikáři a ekonomy českých i moravských diecézí. Společně jednali o možnostech vzájemné spolupráce v návaznosti na navracení historického církevního majetku a o nastupujícím novým modelem církevního hospodaření. Součástí programu bylo i setkání se zástupci Asociace soukromého zemědělství ČR s cílem navázat užší spolupráci v oblasti využití polností navrácených při majetkovém vyrovnání či odborného poradenství. 'Uvědomujeme si, že náš venkov, který je z převážné části vylidněný, často i devastovaný, potřebuje tuto spolupráci, abychom se my, jako církev, postavili zodpovědně, ale také s určitým novým elánem k vytváření nového prostředí, aby se i na venkov vrátil duchovní rozměr,' řekl k možnostem kooperace se soukromými zemědělci kardinál Duka. Současně připomněl dva základní společné svorníky obou institucí, kterými jsou rodina a tradice hospodaření.

Biskup Josef Kajnek stojící v čele Rady ČBK pro duchovní službu ve věznicích, představil nově ustanoveného hlavního kaplana Vězeňské duchovní služby Pavla Kočnara z Českobratrské církve evangelické. Zdůraznil zde potřebnost pochopení tohoto kaplanství jako služby, a to v ekumenickém duchu. V České republice nyní působí 37 vězeňských kaplanů a na 130 dobrovolníků.

Účastníci setkání se seznámili s průběhem příprav Národního eucharistického kongresu (15.-17. října 2015 v Brně) i Diecézního eucharistického kongresu v Olomouci (15.-16. května 2015). Zároveň získali informace o kající bohoslužbě konané k příležitosti Husovského jubilea (20. června 2015). Zazněla zde prezentace tří důležitých církevních konferencí, které bude česká církev hostit v Praze na přelomu června a července letošního roku; jedná se o evropské setkání katolických biskupů východního obřadu, konferenci věnovanou pastoraci povolání nebo setkání tiskových mluvčích a generálních sekretářů CCEE (Rada evropských biskupských konferencí).

Společnou bohoslužbu slavili biskupové v pražském kostele sv. Františka z Assisi. Hlavním celebrantem byl kardinál Miloslav Vlk, homilii pronesl olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Následující zasedání České biskupské konference se uskuteční začátkem července 2015 na Velehradě u příležitosti cyrilometodějských oslav.

Autor článku: Václav Ettler
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou