Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

České reportérky odjíždí do Sýrie a Iráku

Datum publikace23. 4. 2015, 17.23
TiskTisk

Jak se žije ve válkou zmítané Sýrii a Iráku? Co prožívají lidé, kterým válečný konflikt vzal domov, rodinu i naději? Do válkou zmítané Sýrie a Iráku to na tři týdny dnes (23. dubna 2015) odlétají dokumentovat reportérky Lenka Klicperová a Jarmila Štuková. Na projektu Archa pomoci se podílí také Charita ČR.

Cílem projektu Archa pomoci je přinést aktuální informace o životní situaci obyvatel a uprchlíků na Blízkém východě a umožnit naší veřejnosti aktivně se zapojit do konkrétní pomoci prostřednictvím finanční sbírky, kterou provozuje Charita ČR. Výtěžek bude použit především k opatření potravinových či hygienických balíčků či zajištění lékařské pomoci v nemocnici v Erbílu.

Nápad na cestu obou reportérek do Iráku a Sýrie inicioval místopředseda Poslanecké sněmovny PČR Jan Bartošek, který si vzal nad celým projektem patronát. Z fotografií, které reportérky na své cestě po Iráku a Sýrii pořídí, by měla vzniknout putovní výstava. Na projektu Archa pomoci se podílí nezisková organizace Charita ČR a Nadační spolek Fontes.

Pomoc Charity ČR a jejích partnerů se zaměřují na obyvatele Sýrie, kteří odešli ze svých domovů a usadili se v jiné části země. Jedná se zejména o nejvíce ohrožené skupiny obyvatel: extrémně chudé, rodiny vedené ženou či pouze jedním z rodičů, rodiny s velkým počtem dětí/kojenců, rodiny s osobami chronicky či akutně nemocnými, duševně či fyzicky postižené; extrémně chudé/nezaopatřené staré lidi či mladistvé, oběti násilí atd. V loňském roce například Charita ve spolupráci s partnery a s podporou Ministerstva zahraničních věcí ČR provozovala mobilní kliniku, která poskytla zdravotní péči téměř 5 000 osob.

Lidem zasaženým konfliktem v Iráku a Sýrii je možné pomoci skrze sbírkový účetčíslo konta 55660022/0800 u České spořitelny, variabilní symboly (VS) 180 (Irák) a 182 (Sýrie).

Více informací o projektu naleznete na stránkách Českého rozhlasu.

Na stránkách Charity ČR jsou k dispozici podrobnější informace o sbírkách pro IrákSýrii.

(foto: CNA / Daniel Ibanez)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou