Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Charity na pomoc obětem zemětřesení v Nepálu

Datum publikace27. 4. 2015, 17.37
TiskTisk

V Nepálu, který 25. dubna 2015 zasáhlo velké zemětřesení, již pracují týmy několika Charit. Kromě místní Caritas Nepal, jejíž členové od začátku poskytují obětem zemětřesení především jídlo a provizorní přístřeší, působí na místě americká CRS, záchranné týmy Caritas Australia a Caritas New Zealand a anglická CAFOD. V rámci této celosvětové „charitní rodiny“ se již zapojila také Charita ČR, která v neděli vyhlásila veřejnou sbírku a současně na okamžitou pomoc uvolnila částku 200 000 Kč. 

Praha/Káthmándú: Podle informací z Nepálu jsou na místě nejvíce potřeba pitná voda, potraviny a provizorní bydlení. S touto výbavou na místo dorazily záchranné týmy zahraničních Charit. Například sesterská CRS (americká Charita) dováží do oblasti deky a zároveň vyčlenila 725 tisíc dolarů (více než 18 milionů korun). Na místě jsou i pracovníci australské Charity, kteří působili v oblasti i před zemětřesením. Zajišťují základní životní potřeby a zároveň zjišťují další možné formy pomoci.

Do první, tzv. naléhavé fáze pomoci se zapojí také česká Charita. „Z výtěžku sbírky zakoupíme potravinové balíčky, hygienické balíčky a také léky pro chronicky nemocné. Pokud to výnos sbírky dovolí, budeme uvažovat o poskytnutí psychosociální pomoci na místě,“ popisuje Lukáš Laube z Charity ČR, jak naloží s výnosem finanční sbírky. „Všechen tento materiál bude nakoupen v blízkém okolí, což je výhodné z mnoha důvodů, mj. odpadnou vysoké náklady na dopravu,“ upřesňuje Laube.

Neuvažujeme zatím o vyslání vlastního člověka. Pokud jsou na místě zástupci sesterských Charit, je to pro nás dostatečná záruka. Jsme platnými členy celosvětové charitní rodiny a jsme zvyklí si pomáhat,“ dodává Laube.

Nepálem otřáslo 25. dubna ničivé zemětřesení o síle 7,9 stupně Richterovy škály. Neštěstí si vyžádalo několik tisíc obětí, mnoho zraněných a obrovské materiální škody. Podle odhadů jde o nejhorší zemětřesení v Nepálu za posledních 80 let.

Charita ČR vyhlásila veřejnou sbírku, číslo účtu 55660022/0800 u České spořitelny, variabilní symbol 107. Současně uvolnila ze svých zdrojů na pomoc Nepálu částku 200 000 Kč. K dnešnímu dopoledni (27. 4. ve 14 hodin) přispěli čeští dárci částkou 192 405 Kč.

Pomoci můžete rovněž zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS CHARITASVET na číslo 87 777.

(Cena DMS je 30 Kč. Charita ČR obdrží 28,50 Kč, službu provozuje Fórum dárců.)

(zdroj. Jan Oulík, Charita ČR)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou