Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Dcery sv. Pavla slaví 100 let

Datum publikace29. 4. 2015, 17.41
TiskTisk

Dcery sv. Pavla (paulínky) slaví 100 let od svého vzniku. Na srpnovou pouť spolupracovníků (2014) do míst jejich vzniku, navázala letos v dubnu pouť juniorek, jíž se účastnila i desetičlenná skupina dívek z ČR a SR. 8. dubna 2015 se vydaly na cestu po stopách bl. Jakuba Alberioneho a ct. Tekly Merlové.

Alba: Pouť po stopách spoluzakladatelů Paulínské rodiny, blahoslaveného Jakuba Alberioneho a ctihodné sestry Tekly Merlové, probíhala ve dnech 8. až 17. dubna 2015. Sedm mladých Češek a dvě Slovenky se v doprovodu sestry Anny, přidaly k pouti paulínských juniorek prakticky z celého světa připravujících se v Itálii na své věčné sliby. Mezi tyto sestry se na několik měsíců zařadila i s. Andrea Hýblová z pražské komunity paulínek.

Dle poznámek sestry A. Hýblové se z piemontského města Alba v provincii Cuneo vyráželo každý den do blízkého i vzdáleného okolí. Vedle toho, že v Albě zahájil svou produkci cukrovinkářský velkopodnik Ferrero, proslulo město i tím, že se zde utvářely základy Paulínské rodiny. V místním semináři se bl. Alberione horlivě připravoval na své celoživotní poslání zasvětit svůj život apoštolátu hlásání evangelia moderními sdělovacími prostředky. Zde se začala vytvářet společenství zasvěcené tomuto apoštolátu. V Albě získali paulíni svou první výraznou příležitost, když jim byla biskupem svěřena produkce místních novin.

Poutnice postupně navštívily např. rodný dům J. Alberioneho ve Fossanu, kde byl v místním kostele také pokřtěn, a Cherasco, kde vyrůstal. V Narzole, jeho prvním kněžském působišti, potkal svou pravou ruku a zástupce bl. Giuseppe Giaccarda. Putovaly též po místech spojených se spoluzakladatelkou Paulínské rodiny Teklou Merlovou – do Castagnita, jejího rodného města, či do Susy, města nedaleko francouzských hranic, kam byly poslány první paulínky, aby se zde rovněž ujaly diecézního tisku.

Vrcholem tohoto pobytu v Piemontu se stala dvanáctikilometrová pěší pouť z rodného domu Tekly Merlové do Alby. K putování sester a česko-slovenské skupiny byli pozváni i místní farníci z Castagnita a Alby. Takto si všichni účastníci připomněli sté výročí Tekliny pěší cesty do Alby, kde se v kostele svatých Kosmy a Damiána poprvé setkala s Alberionem a s jeho plány, k jejichž realizaci ji pozval. Tato událost je označována jako zrození Dcer svatého Pavla, které letos slaví kulaté výročí.

(zdroj: Jana Zelinová)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou