Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Mikulov: Mezi klíčem a mečem

Datum publikace30. 4. 2015, 12.12
TiskTisk

Diecézní muzeum v Brně zve na reprízu výstavy Mezi klíčem a mečem – kníže František kardinál z Ditrichštejna a jeho doba, která je v době od května do září 2015 umístěna v kostele sv. Václava v Mikulově. Výstava je instalována k 390. výročí založení Význačné kolegiátní kapituly u sv. Václava v Mikulově.

Brno: Expozice představuje v kontextu doby osobnost Františka z Ditrichštejna z mnoha úhlů pohledu: jako církevního hodnostáře s citem pro pastoraci, jako milovníka umění s ochotou donátora, jako významného budovatele klášterů s připraveností pomoci v začátcích, jako architekta a zastánce nenásilné rekatolizace Moravy, jako politika a feudála s otevřeností k problémům poddaných. V neposlední řadě jej můžeme také vnímat jako charismatickou osobnost s mimořádným vlivem na významné postavy své doby, kterými byli například papež Klement VIII. a habsburští císařové Rudolf II., Matyáš a Ferdinand II. Panely výstavy doplňuje v měšťanské oratoři struktivní model klenby presbytáře kolegiátního chrámu sv. Václava. Rovněž jsou zde ke zhlédnutí faksimile písemností z Ditrichštejnovy doby a kardinálova busta.

Kostel sv. Václava je pro veřejnost otevřen: v květnu, červenu a září o sobotách a nedělích v době 10.00 - 12.00 a 13.00 - 16.00 hodin, v červenci a srpnu každý den v době 10.00 - 12.00  a 13.00 - 16.00 hodin.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou