Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskup Lobkowicz požehná sociální byty na faře v České Vsi

Datum publikace30. 4. 2015, 18.50
TiskTisk

Šest nových sociálních bytů bude od soboty 2. května 2015 k dispozici na faře v České Vsi na Jesenicku. Bývalou farní budovu se podařilo upravit na byty pro sociálně slabší obyvatelstvo regionu z prostředků dotace Ministerstva pro místní rozvoj a daru Biskupství ostravsko-opavského. Celkové náklady dosáhly částky 5,7 milionů korun. Nové sociální byty požehná biskup František Václav Lobkowicz při své návštěvě České Vsi v sobotu 2. května.

Česká Ves: Biskup Lobkowicz farnost navštíví u příležitosti pouti děkanátu Jeseník, která začíná v místním kostele sv. Josefa již v 15.00 hodin modlitbou růžence a adorací před Nejsvětější svátosti oltářní. Mše svatá začíná v 16.00 hodin. Po bohoslužbě otec biskup požehná sociální bydlení na nově zrekonstruované faře. Zájemci o prohlídku fary a případně i bydlení v nových sociálních bytech jsou zváni na Den otevřených dveří od 10.00 do 15.00 hodin. Od 13.30 do 15.00 hodin bude pro děti připraveno soutěžní odpoledne s dopravními hrami.

S nápadem přebudovat farní budovu na nájemní bydlení dostupné nízkopříjmovým skupinám, přišel před dvěma lety místní duchovní správce P. Pavel Schwarz. Farnost se rozhodla ucházet o dotační titul Ministerstva pro místní rozvoj, které nabízelo částku okolo půl milionu korun na zřízení jedné bytové jednotky. Podmínkou pro získání dotace byl nutný souhlas obce, příslušného odboru sociálních věcí a udržitelnost projektu na příštích 20 let. Farníci s nápadem kněze souhlasili a pustili se do projektu a přestavění fary na byty.  

Projektant do bývalé farní budovy navrhl vestavět šest samostatných bytů: tři bezbariérové a tři bariérové. Počítalo se také s renovací stávajícího zázemí farní klubovny a ordinace dětského lékaře sídlícího v přízemí budovy. Farnost se svým záměrem uspěla a byla jí schválena dotace ve výši 3 450 000 korun. Ostravsko-opavské biskupství na projekt farníkům přispělo částkou ve výši 850 tisíc korun, přičemž rozpočet projektu je 5, 7 milionu korun. Chybějící částku ve výši přesahující 1,4 milionu korun si farnost zajistila úvěrem se splatností 15 let.

Nájemce do farních bytů bude vybírat farní rada společně s místním duchovním správcem. Vzhledem k dotačnímu titulu, z něhož projekt čerpal prostředky, nesmí cena nájmu za 1 m2 překročit sazbu nastavenou Ministerstvem pro místní rozvoj. I proto bude celková výše nájmu přijatelná pro nízkopříjmové skupiny obyvatel.

Podle původních představ farnosti Česká Ves by nové byty měly sloužit sociálně znevýhodněným lidem. Nájemci se tak mohou stát matky s dětmi, mladé rodiny, senioři nebo klienti azylových domů, kteří jsou již schopni znovu samostatně bydlet.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou