Lupa
Obsah Obsah
Portál

Na PMD věnovali dárci v ČR rekordních téměř 33 mil. Kč

Datum publikace30. 4. 2015, 17.00
TiskTisk

Podle výroční zprávy Papežských misijních děl v České republice věnovali dárci v roce 2014 touto formou na podporu misií rekordních téměř 33 milionů Kč.

Špindlerův Mlýn: Papežská misijní díla (PMD) v České republice vydávají každoročně výroční zprávu za uplynulý rok v českém i anglickém jazyce. Rok 2014 potvrdil štědrost českých dárců, kteří na PMD v uplynulém roce přispěli dary v celkové výši 32 895 tis. Kč, což je přibližně o 3,6 milionu Kč více než za rok 2013. PMD pomáhají v misiích při šíření víry, podporou kněžského a řeholního dorostu, pomocí chudým a trpícím dětem, a to prostřednictvím následujících děl:

Papežské misijní dílo šíření víry (ŠV) pomáhá misijním diecézím na cestě k samostatnosti. V roce 2014 darovali věřící na ŠV při sbírce při Misijní neděli 17 349 tis. Kč. Finanční pomoc zaslaná do misií z ČR na ŠV činila 14 695 tis. Kč a podpořila 49 projektů v 8 různých diecézích v Ugandě, Zambii, Bangladéši a na Srí Lance. Porovnáním darů odeslaných do misií na ŠV za rok 2013 se ČR umisťuje  na 11. místo v Evropě a na 18. místo ve světě.

Papežské misijní dílo sv. Petra apoštola (SPA) se zaměřuje na formaci seminaristů, noviců a novicek v misiích. Na SPA přispívají jednotlivci, rodiny, společenství i farnosti modlitbou i finančně. Během roku 2014 věnovali dárci v České republice na pomoc SPA 6 000 tis. Kč, což je o 1 664 tis. Kč více než v předchozím roce. V roce 2014 jsme z ČR podpořili částkou 3 932 tis. Kč celkem 459 studentů-seminaristů ve 3 diecézích v Zambii, Ugandě a Keni prostřednictvím 3 projektů. Výší finančních darů na SPA za rok 2013 se Česko řadí na 14. místo v Evropě a na 21. místo ve světě.

Papežské misijní dílo dětí (PMDD) formuje děti k zájmu o misie (prostřednictvím Misijních klubek) a podporuje duchovní i hmotné potřeby dětí v misiích. V ČR pocházejí dary na PMDD od jednotlivých dárců a z tradičních dobročinných aktivit jako je Jeden dárek navíc®, Misijní jarmark®, Misijní koláč®, Misijní štrúdlování®Pohled pro misie®. V roce 2014 dosáhly přijaté dary 9 546 tis. Kč, oproti roku 2013 je to o 809 tis. Kč více. V roce 2014 činila finanční pomoc z ČR na PMDD 7 921 tis. Kč a podpořila 80 projektů ve 23 diecézích v 9 zemích (Papua-Nová Guinea, Uganda, Zambie, Keňa, Guyana, Jamajka, Bangladéš, Srí Lanka a Filipíny). Pomoc zahrnula 63 604 dětí a přispěla nejčastěji na péči o nemocné HIV/AIDS, na zdravotní péči, na podvyživené, na jídlo, oblečení a školní potřeby, na dětské domovy pro opuštěné, sirotky a děti z ulice, na výstavbu škol aj. Zasláním darů na PMDD v misiích v roce 2013 se ČR umístila na 13. místě ve světě a na 8. místě v Evropě.

Výroční zpráva je k dispozici zde: http://www.missio.cz/katalog/periodika/vyrocni-zprava/vyrocni-zprava-2014/.  

Podrobnější informace k tradičním tvořivým aktivitám PMD, které jsou zmiňované ve Výroční zprávě, najdete zde: http://www.missio.cz/zapojte-se/tvorive-aktivity/.  

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou